В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Другите светове на

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Другите светове на
Коментари Харесай

Откъс от "Другите светове на Алби Брайт" на Кристофър Едж

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Другите светове на Алби Брайт ", с създател Кристофър Едж, възложен от Издателство " Софтпрес "

Книгите са средство за развлечение и от тях можем да научим доста потребна информация. Някои от тях имат в допълнение още едно скъпо качество – те дават разтуха на раненото сърце. А това може да бъде животоспасяващо, изключително когато приказваме за деца. " Другите светове на Алби Брайт " от Кристофър Едж е новото попълнение в каталога на " Софтпрес ", с което издателството затвърждава своето мото – " Книги за цялото семейство ". Защото мощните послания в нея биха трогнали както подрастващите, по този начин и техните родители.

Алберт Стивън Брайт е нормално момче, чиито родители имат не напълно елементарни специалности, свързани с научни проучвания и квантова физика. Всички назовават малчугана, кръстен на велики учени, просто Алби и му симпатизират, изключително откакто му се постанова да преживее голямо разтърсване в живота си – гибелта на своята майка. След загубата той се обръща към най-близкото на сърцето му – науката, с цел да се оправи с болката и да откри отговори на въпросите, които го терзаят. Изобретява самичък своя лична Теория на квантовия банан, с помощта на която пътешества във времето и пространството.

Пътешествието на читателя по страниците на книгата на Кристофър Едж пък му открива многочислени гледни точки към света и безбройните изненади (приятни, мъчителни и комични), които той крие. " Другите светове на Алби Брайт " е първата част от тематичната поредност за деца, които намират разтуха и ентусиазъм в науката. Книгата е отличена с голям брой влиятелни награди и е номинирана за един от най-значимите призове в детската литература – медала " Карнеги ".

" Другите светове на Алби Брайт " предизвика скептичните читатели, съгласно които топлотата на човешките взаимоотношения няма пресечна точка със строгите закони на науката. " И науката, и историите ни оказват помощ да открием смисъл в света " – има вяра писателят и придвижва читателите в невероятни светове, с цел да им разкрие истини, годни за всяка галактика.

Кристофър Едж е израснал в Манчестър, в този момент живее в Глостършър, Англия. Преди да стане публицист, е бил преподавател по британски, редактор и издател – все специалности, с които е покрай книгите. Многократно награждаван за своите романи, до този миг Кристофър Едж е прочут у нас с бестселър наръчниците по креативно писане за малчугани и младежи " Как да пишем страхотни истории! " и " Как да станеш страховит #автор ".

Читателите на " Дневник " могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

Откъс от " Другите светове на Алби Брайт " на Кристофър Едж

Глава 5

Мама ми изясни, че преносимият компютър ѝ е първообраз на квантов компютър, милиони пъти по-мощен от елементарните преносими компютри, които обитават компютърния свят. И е обвързван с грид – голяма мрежа от компютри, пръснати в разнообразни точки по света. Гридът проучва милиардите тонове данни, които Големият адронен ускорител бълва всякога, щом сблъска атоми.

За множеството елементарни компютри ще са нужни години, с цел да проучват всеки конфликт, само че квантовият суперкомпютър на мама се оправя за секунди. Разполага даже със собствен личен дребен ускорител на частици в един от компютърните си чипове – миниатюрен Голям адронен ускорител, който пресъздава виртуално резултатите от опитите. Мама изясни, че това били нанотехнологии, и даже баща се впечатли, когато го видя за пръв път.

Отварям преносимия компютър, а дисплеят премигва и светва надали не преди да натисна бутона за включване. През него се точи низ пулсиращи числа – нули и единици, които се носят толкоз бързо, че се сливат в една линия. Това са данните, получени от Големия адронен ускорител. Ако баща е прав в книгата си, доказателството, че паралелните вселени в действителност съществуват, се крие някъде тук.
Именно в този миг ме връхлита просветление. Еврика!

Учените възкликват " Еврика! ", когато измислят някоя впечатляваща нова доктрина. Всичко почнало от един академик на име Архимед, който живял в Древна Гърция преди повече от две хиляди години. Изглежда, неотразимата му концепция го споходила таман когато влизал във ваната, та той хукнал на открито гол-голеничък с крясъци " Еврика! ". Мисля, че е старогръцка дума и значи " открих го " или пък просто " Умирам от мраз! ".

Така или другояче аз самият не се втурвам да търча гол из Клакторп, само че при типа на празния кашон и премигващия компютърен екран и на мен ми хрумва неотразима концепция.
Веднъж в предаването баща сподели, че най-великите научни открития се случват, когато учените се вгледат в нещо и си помислят: " Чудя се какво ли ще стане, в случай че го трансформира малко ".
Именно това съставляват и опитите.

Та... щом котката на Шрьодингер може да се озове в паралелна галактика, в случай че я сложат в кутия с парче радиоактивен уран, гайгеров брояч и бутилка отрова, какво ще стане, в случай че вместо нея в кутията вляза аз? Тъй като не бих желал да се озова в някой успореден свят мъртъв като додо, несъмнено, може да се лиша от бутилката с отрова. Вече разполагам с цифровия гайгеров брояч на мама, обаче като се огледам из стаята, не виждам части радиоактивен уран. Но виждам пакета с обяда.

Сандвич със сирене и туршия, пакетче чипс и един банан.
Знаете ли, че бананите са радиоактивни? Погледнете фруктиерата в кухнята. Ако вътре има банан, има съществени шансове преди малко да ви е облъчил с доза радиация. Не се тормозете, това не значи, че ще грейнете в яркозелено, в случай че отхапете от него. За да се превърнете в мутирало зомби, би трябвало да изядете към пет милиона банана.

Радиоактивен е, тъй като с изключение на витамините, които се срещат и в елементарните плодове, да вземем за пример ябълките и крушите, бананът съдържа и една загадка съставна част, наречена " калий-40 ". Това значи, че във всеки един миг има десетпроцентова възможност бананът да ви облъчи с доза гама-лъчи, в случай че някой атом в него се разпадне.

Грабвам банана от леглото и го поставям на пода до компютъра, цифровия гайгеров брояч и кашона. Ако има десетпроцентова възможност бананът да излъчи радиация, съгласно книгата на баща това би трябвало да раздели Вселената на две. В едната галактика бананът ще си седи на мястото, без да вреди, до момента в който в другата ще изпрати лъч гама-радиация. Ако свържа гайгеровия брояч към квантовия компютър на мама, той може и да откри директен път до паралелната галактика, където ще се появи лъчът. Решавам да кръстя проекта си " Теория за квантовия банан ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (1089)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР