В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Балканалия. Да растеш

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Балканалия. Да растеш
Коментари Харесай

Откъс от "Балканалия. Да растеш по време на преход" на Самира Кентрич

В рубриката " Четиво " " Дневник " разгласява фрагмент от " Балканалия. Да растеш по време на преход ", с създател Самира Кентрич , възложен от Издателство " Парадокс "

Авторката на графични романи, художник и образен актьор Самира Кентрич ще бъде формален посетител на XLVII Софийски интернационален панаир на книгата (СМПК) по покана на издателство PARADOX. Поводът за гостуването на словенската художничка с босненски корени е излизането на български на графичния разказ " Балканалия. Да растеш по време на преход " на 5 декември и откриването на галерия с илюстрации от книгата в НДК.

Кентрич ще се срещне с българските фенове на графичния разказ и изкуството на 11 декември (сряда) от 19 часа, на сцената на културната стратегия на СМПК. Написан и илюстриран от самата нея, " Балканалия " (превод от словенски: Георги Стойчев) е надълбоко персонален и сърдечен колаж от моментите на личните ѝ детство и юношество. Романът споделя за израстването на едно дете от преселническо работническо семейство в Социалистическа федеративна република Югославия.

Детето има татко, който в миналото е бил пастир, и майка, която може да изтъче килим. Те сменят босненското си мюсюлманско обграждане с католическо словенско и се трансформират във вътрешни мигранти в една страна, която повече от всичко възвеличава труда. Освен това детето има и сестра, прекомерно интелигентна, с цел да бъде поучавана, и прекомерно нетърпелива, с цел да поучава другите. Нейният дебелоглав – ярък образец за бунтарство, нейната компания – отлична опция за всевъзможни пакости.

Така детето пораства, надраства фамилията си и става все по-възприемчиво към нещата от заобикалящия го свят – до момента в който той не се трансформира коренно, в резултат на унищожителна война.

" Балканалия " е извънредно мощен роман за корените и идентичността, за дома и емиграцията - както на открито, по този начин и във вътрешността в себе си. Сам по себе си произведение на изкуството, графичният разказ на Самира Кентрич насочва погледа ни към безконечната тематика за това кои сме, по какъв начин светът към нас ни трансформира и по какъв начин ние му влияем.

Родена през 1976 година в Любляна, Самира Кентрич е известна със своя еклектичен и провокативен жанр. Работила е върху книги на авторитетни мислители и анализатори, свързани с рецесията в Близкия изток, феноменът " Обама ", интеграцията в границите на Европейски Съюз, религиозни и обществени спорове. Творбите ѝ са оповестени в Словения, Холандия и Съединени американски щати, а нейните арт съоръжения и изложения са били неведнъж излагани в европейски галерии.

Фокус в творчеството на Кентрич е създаването на концептуални илюстрации за печатни издания с очебийно социално-политическа устременост.

През 2010 година един от плановете ѝ е включен в годишното издание селектирани произведения на Американската Асоциация на Илюстраторите " American Illustration Catalog ". Самира Кентрич е създател на два графични романа – " Балканалия ", публикуван през 2015 година и " Писмо до Адна ", оповестен година по-късно. През 2015 година " Балканалия " е почетен с MGIP International Book Award.

Превод Георги Стойчев

Читателите на " Дневник " могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безвъзмездна доставка тук

 Откъс от

 Откъс от

 Откъс от

 Откъс от

 Откъс от

 Откъс от

 Откъс от

 Откъс от

 Откъс от

 Откъс от

Всичко, което би трябвало да знаете за: Четиво (1181)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР