В ромската общност върви процес на модернизация и основният двигател

...
В ромската общност върви процес на модернизация и основният двигател
Коментари Харесай

Вълчев: България може да стане една от страните с най-малко отпаднали от училище

 В ромската общественост върви развой на рационализация и главният мотор за това е несъмнено образованието. Това сочи анализът на министъра на образованието и науката, който взе участие в онлайн конференция след данните на “Тръст за обществена опция ". За 3 години министерството е съумяло да разшири с 2,5% обсега на тези деца в системата.

Тенденцията към този момент е отпадането на ромите от учебната система да се случва на по-късен стадий. За 14- годишните процентът на приобщените възпитаници е повишен от 92 на 95%. 

А от 92,6% на 94% е повишен обсегът на 15-годишните, при 17-годишните обсегът е 88%. Средният брой години, в които децата учат, се покачва с 0,3%, което съгласно министъра е вследствие на работата за привличане на децата в учебно заведение, в която вземат участие доста институции. 

Усилията са били фокусирани върху това не просто те да бъдат записани в учебно заведение, а постоянно да посещават часовете Затова и данните сочат безапелационен резултат - с главно обучение към този момент са 43,2 вместо 36,2% от ромите, а повишаването на тези с тапия за приблизително е до 22,7% по отношение на 13,5% през 2011 година Според докладите и на общественото министерство през последните години осезателно пораства делът на върнатите в учебно заведение деца, въпреки че в този момент Коронавирус рецесията е поставила на пауза на процесите по включване на ромските възпитаници.

" След пандемията България би трябвало да продължи с тази целенасочена и ежедневна политика на работа по включването на всяко дете, тъй като резултатите в образованието са с дълъг небосвод ", безапелационен е. 

" Днес към 2/3 от тези възпитаници не съумяват да завършат междинното си обучение. “Ако успеем да свалим техния % на 10 или на 15%, България ще бъде една от трите страни с най-нисък % на прибързано отпадналите от учебно заведение " - тази амбициозна цел назова Вълчев. 

Доходите на семействата от общността също са се нараснали. Установена е директна връзка сред по-високото равнище на образованието и парите, с които разполагат фамилиите.

Днес към 2/3 от учениците от ромските малцинства не съумяват да завършат междинното си обучение. “Ако успеем да свалим техния % на 10 или на 15%, България ще бъде една от трите страни с най-нисък % на прибързано отпадналите от учебно заведение " - тази амбициозна цел назова Вълчев. И защото проучванията са безапелационни за връзката сред допустимо най-ранния обсег и успеваемостта на младежите, той е на мнение, че през идващите 2 или 4 години може да си позволим да премахнем таксите в детските градини и това би трябвало да е една от политиките на България. Защото децата, включени в предучилищното обучение, “по-често приключват приблизително обучение, по-често получават професионална подготовка, пригодни са за пазара на труда и са готови да водят благополучен и логичен живот ", изяснява министър Вълчев.

" Ако имаме 20% изключени от просветителната система, ще имаме и 20% изключени от обществото и никой от нас няма да има чувството, че живее в хармонично общество. Този групов интерес би трябвало да се разбере. Такава политика допуска ангажираност и на най-високо политическо равнище. Предлага по вертикала на всички институции да бъде подредено, че това е значимо. За страдание, отстъпихме от това през последната година поради пандемията. До предходната година непрекъснато напрягахме структурите да работят - и на Министерство на вътрешните работи, и на районните ръководства на образованието, и на Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта, Инспекцията по труда, общините. Основната войска си остават учителите. Разчитахме на учителите за обхождането и за ежедневната посещаемост. Учителите са най-вече като брой, само че сами не могат. Трябва да бъдат подкрепени и неправителствените организации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР