В родопското село Рибново учениците получават отлични оценки на матурите,

...
В родопското село Рибново учениците получават отлични оценки на матурите,
Коментари Харесай

Подкрепа за успех: Талантливи деца от Рибново получават възможност за по-добро образование

В родопското село Рибново учениците получават отлични оценки на матурите, а към този момент се готвят да строят и ново учебно заведение. Амбициите им се сбъдват с готовност, само че и с поддръжката на средства от Европа.

Село Рибново, сгушено измежду живописния пейзаж на Родопите, учудва с изключение на с природата и с модерното си учебно заведение. Там децата и учителите от дълго време са разкрили по какъв начин усвояването на познания да се трансформира в наслаждение. На класните стаи в Рибново могат да завиждат доста учебни заведения в огромните градове. Разполагат със модерни кабинети, само че и с благоприятни условия за развиване.

Благодарение на европейския план " Подкрепа за триумф " децата са изучавали в допълнение математика, биология, химия, български език. Нермин Уланова е измежду учениците посещава спомагателни часове по математика два-три пъти в седмицата. Резултатите не закъсняват. Нермин получава отлична оценка на матурата.

" Изкарах 5.56, ще последвам в Благоевград, несъмнено учителка по математика натам съм се насочила ", показа Нермин Уланова.



" Аз повеждам втора година спомагателни занимания в гимназията по математика, където приготвяме искащите възпитаници да се явят на матура по математика. Изключително съм щастлив, че тази година първата моя ученичка, която беше в моя план, изкара отлична оценка на матурата по математика 5.56, за което желая да я поздравя и публично ", посочи Феим Мусанков, учител по математика и осведомителни технологии.

Проекти като този са извънредно значими, тъй като по този начин надарени деца и от най-отдалечените села имат опция за по-добро обучение.

" Тези групи се сортират на база за " Подкрепа за триумф ", те са едните за обучителни усложнения вие знаете, че ние организираме всяка година национално външно оценяване ДЗИ-та и когато видиме какви са резултатите и видиме децата какви резултати имат тогава самите преподаватели избират или най-слабите деца или най-хубавите, които желаят да аплайват и преимуществото на този план е, че групите са дребни от 4 до 9 индивида и може да обърнеш внимание на всяко едно дете пропуските, които има ", изясни Манчо Джуркин, шеф на СУ " Йордан Йовков ", с.Рибново.



Тези благоприятни условия се оказват привлекателни и за други учебни заведения в цялата страна. Близо 128 милиона лв. ще бъдат вложени, с цел да няма значение къде учат децата, а какво могат да научат. Това е една и от главните цели на кохезионната политика да се изгладят разликите и
всяко дете да има бъдеще.

За последните 10 години с помощта на европейските средства в учебното заведение в Рибново са заменени подовете в класните стаи. Имат и нови чинове, съвременни учебни дъски. Направени са и два кабинета с компютри, където учениците работят със модерни технологии.

" Информационните технологии дават опция за развиване в бъдещето както е съвременно в IT технологиите, тъй като виждаме всички, че това е бъдещето пред нас. Те разполагат с опция за доста практическа работа, което притегля вниманието на учениците, тъй като тука е цялост от доктрина и процедура не е единствено процедура или единствено доктрина по-интересно е за учениците ", посочи Феим Мусанков.



" Понякога нещата ги постанова времето. Този план, идващият, който идва и в този момент ще аплайваме най-много те го формулираха за образование в рецесии. Но той пристигна поради образованието в електронна среда, знаем, че образованието в електронна среда ние бяхме неподготвени. Аз още един път желая да благодаря на моите учители на всички български учители, че за 24 часа преминахме и дадохме опция да влеземе във всеки дом и майките учехме. Сега новият план дава нови такива благоприятни условия да видиме къде доста от децата нямат преносими компютри. Ето в този момент сега, до момента в който с вас давах изявлението, дойде следващата порция от 50 преносимия компютър от Министерството на образованието, това са също европейски средства ", уточни Манчо Джуркин, шеф.

След няколко години учебното заведение в Рибново сигурно ще има нова визия и със строителството на ново учебно заведение, което ще бъде обвързвано със остарялата постройка. Показват ни го в 3 Д формат и се надяват следващата година през септември да го открият. А Нерин Уланова, която тази година се раздели с обичаното си учебно заведение признава има своя фантазия, която се надява да се сбъдне като приключи университет.

" Искам да се върна тук, тъй като доста ми липсва още в този момент. Тук единствено това може да се работи, няма доста опция за реализация с изключение на учителка ", разкри Нерин Уланова.

В село Рибново от дълго време са разбрали, че в случай че употребяват мъдро европейските пари, децата им ще имат бъдеще тук в това отдалечено планинско село в Родопите. И най-важното ще желаят да се връщат и да остават. Може би не е инцидентно, че тук не липсват и възпитаници. В учебното заведение има 470 деца от първи до 12-ти клас. Всички те са като връстниците си в огромните градове запалени по новите технологии и новите хрумвания.

Репортер: Елена Чимева, оператор: Иван Терзиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР