В родния град на композитора в два концерта ще звучи

...
В родния град на композитора в два концерта ще звучи
Коментари Харесай

Фестивал за 100-годишната на композитора Лазар Николов в Бургас

В родния град на композитора в два концерта ще звучи неговата камерна музика. На 12-ти ноември два от струнните му квартетни творби за соло виолончело, ще изпълният отбор " КласикАрт ". На 14-ти ноември творбите му ще показват флейтистът проф. Георги Спасов в дуо с пианистката Татяна Божко, цигуларката Зорница Иларионова, певицата Мила Михова и пианистката Силвана Пръвчева.

 

„ Вярваме, че този фестивал е проводник на начинания, които сплотяват хората на изкуството, сплотяват минало и настояще и възпитават младежите в дух на последователност, дух на удостояване на огромните създатели на майка България. ”, споделя Петя Великова, която е от уредниците от Лятна академия на изкуствата.

 

Всички събития са с вход свободен.

 

Проф. Лазар Николов (1922-2005) е измежду пионерите на българския музикален авангард. Автор е на творби във всички музикални жанрове, изпълнявани от доста български и задгранични музиканти и сформира. Бил е професор в НМА - София, като и ръководител на Съюза на българските композитори. Носител е на медал „ Стара планина “ (1997г.) и на огромната премия и златен орден за изцяло творчество и принос за развиването на актуалната музика от Международната академия на изкуствата в­ Париж (1992г.). Почетен лекар е на АМПТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ в Пловдив (1997г.) и на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ в София (2002г.). Професор Лазар Николов е почетен жител на Бургас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР