В Рияд саудитският владетел накара Блинкен да чака няколко часа

...
В Рияд саудитският владетел накара Блинкен да чака няколко часа
Коментари Харесай

The Washington Post: Саудитският принц накара Блинкен да чака цяла нощ за среща

„ В Рияд саудитският държател накара Блинкен да чака няколко часа за среща, която трябваше да се състои вечерта (събота), само че принцът се появи едвам на идната заран “, написа

The Washington Post. 

По-рано сходен случай се случи при срещата сред саудитския принц и английския министър председател Уолъс. Тогава тя въобще не се състоя. 

 lg.php.gif

Ето какво написа " Вашингтон пост ": В неделя държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се сблъска с твърдата опозиция на най-могъщите мощни фигури в арабския свят, пробвайки се да убеди египетския престолонаследник Абдел Фатах Ел-Сиси и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман да одобряват гледната точка на Вашингтон за спора сред Израел и Хамас, макар дълбоките обществени благосклонности към палестинската идея в съответните страни.

 

В Рияд саудитският държател накара Блинкен да чака няколко часа за среща, за която се предполагаше, че ще се състои вечерта, само че за която престолонаследникът се появи едвам на идната заран.


След като срещата почнала, Мохамед " подчертал " нуждата от преустановяване на военните интервенции, " които лишиха живота на почтени хора " - отпратка към израелската атака - и анулиране на " обсадата на Газа ", която остави палестинската територия без вода, електричество и гориво, съгласно саудитското обобщение на срещата.


Престолонаследникът също по този начин прикани за прекъсване на " актуалната ескалация " на спора, което е в директно несъгласие с политиката на Съединени американски щати, които поддържат Израел да преследва максималистичната си цел за премахване на Хамас.

 

Изтекъл в Държавния департамент меморандум, доказан от The Washington Post и оповестен за първи път от HuffPost, предизвестява американските дипломати да не употребяват изразите " деескалация/примирие ", " завършек на насилието/кръвопролитията " и " възобновяване на спокойствието ", защото тези думи не подхождат на актуалната политика на Съединени американски щати.

 lg.php.gif

Саудитска Арабия, родното място на исляма и домът на двете му най-свещени места, е авторитетен фактор в оформянето на арабските показа за спора. Въпреки че Рияд цени ролята си на бранител на палестинците, той преглежда Хамас като фактор, който пречи на по-голямата районна интеграция, в това число флирта на престолонаследника с нормализирането на връзките с Израел. Но напъните да се убеди Рияд да осъди Хамас до момента се провалиха, а саудитското външно министерство осъди огромната бомбардировъчна акция на Израел в Газа, наричайки я нахлуване против " беззащитни цивилни ".

 

Инфо:  " Вашингтон пост "

Превод: " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР