В резултат на въвеждането на нови сортове и съвременни техники

...
В резултат на въвеждането на нови сортове и съвременни техники
Коментари Харесай

Изчезват традиционни сортове грозде

В резултат на въвеждането на нови сортове и модерни техники за произвеждане на вино остарели местни сортове лози в Южна България са застрашени от понижаване и даже от изгубване. Това оповестиха от Изпълнителната организация за лозата и виното (ИАЛВ), където  започва план „ SOS за застрашени обичайни сортове лозя “.

Високото равнище на локално биологично многообразие е застрашено от загубата на генетични запаси заради климатичните промени и човешките действия, свързани със селското стопанство, туризма и градското развиване. Местните сортове лози, без значение от обстоятелството, че показват отлична акомодация към микросредата, към момента са застрашени от понижаване или даже изгубване вследствие на въвеждането на нови сортове и модерни техники за произвеждане на вино.

Специалистите ще търсят механизъм, който да даде опция за дълготрайно запазване на лозята най-много по трансграничните зони за локални сортове лози. За задачата ще се употребяват молекулярни данни и ще се вършат проучвания на място. Програмата включва поддръжка от Европейски Съюз за следните райони в България: Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково, а в Гърция: Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Солун и Серес.

Ще бъдат основани и две пробни полета - в България и в Гърция за идентифициране на локалните сортове. Предвижда се също вписване на две предпазени наименования за генезис, което би могло да сътвори еднаквост на района, да отбрани локалните обичайни сортове и да поддържа предприемачеството в региона на виното. 

Проектът се изпълнява по Програмата за съдействие „ Интеррег България - Гърция - 2014-2020 “ с бюджет 1.116 млн. евро и е финансиран от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР