В резултат на усилията на д-р Цветан Ценков и екипа

...
В резултат на усилията на д-р Цветан Ценков и екипа
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Нарушения на мои предшественици може да стигнат до Европейската прокуратура

„ В резултат на напъните на доктор Цветан Ценков и екипа му и извършените диалози с Главна дирекция ОПОС, размерът на дължимите лихви бе преизчислен на малко над 104 хиляди лева, което е понижение с над 2,4 млн. лева “, оповестяват от локалната администрация. Става въпрос за открити нередности при осъществяването на първия стадий на плана за пречиствателна станция на, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2007 – 2013 “.
В края на предходната година общината била известена от ръководещия орган, че за интервала 01.08.2016 година до 02.10.2020 година има насъбрани отговорности в размер на 9 115 280 лева, от които 6 550 604 лева главница и 2 564 676 лева лихви за закъснение.
 Община Видин и финансовият факултет на Стопанската академия започват партньорство Община Видин и финансовият факултет на Стопанската академия започват партньорство
Това бе контрактувано през днешния ден на работна среща сред кмета доктор Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет „ Финанси “...
„ Правото на всяка община е да търси решения на всички насъбрани остарели отговорности и защото главницата, която е 6,5 млн. лева, нямаше по какъв начин да се промени, ние пуснахме напълно публично писмо за преразглеждане на лихвата през Министерството на финансите. Това е финансова интервенция, която касае оперативната стратегия, и няма по какъв начин да стане единствено с диалози, а с документи “, разясни кметът Цветан Ценков.
По думите му въз основата на тези документи, които от администрацията пуснали до МФ, е задвижена процедурата по съглашение. „ Право на всеки кмет е да води диалози и да се пробва по всевъзможен метод да понижава финансовите тежести на общината. Това е все едно заем, даден да си построим къща, а ние сме си построили гараж. Съответно тези пари се дължат. Говорихме с шефовете на оперативната стратегия какъв е редът след приключването на последното заплащане с изпълнителя, не са толкоз елементарни нещата, както ги пресъздават. Тук не става въпрос за старания на приказки и на юнашко доверие без документи. Всичко е документирано. От оперативната стратегия ни посъветваха, че могат да бъдат понижени доста лихвите, да се предоговорят като се пуснат съответните писма и обосновки. Аз се веселя, че Министерството на финансите към този момент е махнало общината от листата с следените общини “, уточни още градоначалникът.
Община Видин има и друга глоба – отново за пречиствателната станция, само че идващия ю стадий. Тя е 25% от цената на подписания контракт, което прави 3 786 393лв. без Данък добавена стойност. „ Тя е за интервала 2014-2020 година, когато са сменили хидроинженер с електроинженер без да уведомят ръководещия орган, а това е жестоко нарушаване. Ние в този момент наложително я апелираме. Ако потвърдим, че сме прави, добре. В противоположен случай ще я изискуем “, разясни Ценков.
По думите му тогава отново през Министерството на финансите още веднъж могат да се договорят с програмата. „ Това е процедура при съвсем 90% от българските общини. При договаряния с министерството то може да поеме 80% от задължението, а 20% - от общината, само че е категорично условието да са завършили всички правосъдни разправии. Ние обаче няма по какъв начин да не жалим, тъй като ще бъдем упрекнати, че сме безхаберни. Дай, Боже, да успеем. С една глоба успяхме. Тя беше за един заслон, за който ни бяха наложили промяна от 1,5 млн. лв.. Успяхме да спечелим делото преди месец и половина и те си ги прихванаха тези пари “, добави той.
 Видинският спектакъл, с поддръжката на Общината, ще показа премиерна за България режисура Видинският спектакъл, с поддръжката на Общината, ще показа премиерна за България режисура
Усилията на общинското управление и администрацията, на културните институти, на цялото обществото би трябвало да са ориентирани към една цел...
Кметът на Видин чака в края на март да излезе отчетът от инспекцията, която прави от много време Агенцията за държавна финансова ревизия за двата европейски програмни интервала – от 2007-ма до 2020-та година. Той разясни, че общината е глобена по планове, изпълнявани в три мандата преди неговия.
„ Тогава ще оповестим нейните визии. На всичкото от горната страна, те са длъжни, в случай че намерят нарушавания, а такива има, най-вероятно ще ги дадат на прокуратурата. Не бих се учудил, защото тук става въпрос за изключително огромни размери, това да стигне и до Европейската прокуратура, тъй като се касае за европейски фондове за Оперативна стратегия " Околна среда ", добави още кметът.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР