В резултат на руския обстрел в близост до Запорожката АЕЦ

...
В резултат на руския обстрел в близост до Запорожката АЕЦ
Коментари Харесай

АЕЦ Запорожие отново е без ток

В резултат на съветския обстрел наоколо до Запорожката АЕЦ е пресечен високоволтовият електропровод " Днепровска "  - това е последният електропровод, който свързва централата с украинската енергийна система. Това заяви украинската компания " Енергоатом " в канала си в " Телеграм ".

Според известието електропроводът е бил пресечен в 03:59 ч. В резултат на това станцията е изключена от електрическата мрежа.

Наложило се е стартирането на дизелови генератори, заявиха от " Енергоатом ".

Миналата седмица " Енергоатом " към този момент заяви, че електропроводът " Днепровска " е бил спрян инцидентно в следствие на ракетен обстрел от Русия сутринта на 12 октомври. Експлоатацията на линията бе възобновена на идващия ден.

Вчера кметът на Мелитопол заяви, че руската войска в Запорожие не разрешава на чиновниците на нуклеарната електроцентрала да отидат в следената от Украйна територия.

Според него даже пенсионери са връщани на контролно-пропускателния пункт във Василовка в посока към окупирания Енергодар. Останалите поданици могат да минават единствено в случай че получат пропуск от комендантството в Мелитопол или други обитаеми места. Въпреки това времето за очакване за тръгване доближава 20 дни, сподели кметът.

В петък Ренат Карчаа, консултант на генералния шеф на съветския нуклеарен енергиен оператор " Росенергоатом ", разгласи, че централата ще премине към съветско нуклеарно гориво, след като изчерпи актуалните си запаси.

Ръководителят на украинската държавна нуклеарна енергийна компания " Енергоатом " обаче заклейми като " подправени вести " съветските изказвания, че следената от Русия Запорожка АЕЦ ще има потребност от съветско гориво.

Атомната електроцентрала се намира в южната Запорожка област, огромна част от която е под контрола на съветските сили и която по-рано този месец беше оповестена за част от Русия от съветския президент Владимир Путин, дружно с три други отчасти окупирани области.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец откакто започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

МААЕ неведнъж призоваваше за зона за сигурност към оборудването. Последният настоящ реактор на централата беше изключен през септември заради повтарящите се офанзиви. Местната съветска администрация отхвърли опцията за наново стартиране на енергийните блокове на централата все още.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР