В резултат на положените усилия от всички страни - държава,

...
В резултат на положените усилия от всички страни - държава,
Коментари Харесай

Има положителна тенденция за намаляване на замърсяването с фини прахови частици

В резултат на положените старания от всички страни - страна, общини, промишленост, жители, мониторингът на качеството на атмосферния въздух през последните години демонстрира непрекъснато позитивна наклонност за понижаване на замърсяването с фини прахови частици. Това съобщи в Народното събрание министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на чуването му по отношение на напредъка по възстановяване на качеството на атмосферния въздух в България.

Към 2013 година е имало единствено една община, в която качеството на въздуха е отговаряло на условията, а през 2017 година са били пет общини, означи Димов. По предварителни данни за 2018 година още общини реализират тези резултати.

Димов съобщи, че още от началото на мандата си като министър е заложил подобряването на чистотата на въздуха като първи приоритет. За да има по-чист въздух, е нужен политически консенсус и воля за предприемане на непопулярни ограничения, сподели той. По думите му замърсяването на въздуха е сериозен, освен екологичен, само че и обществен проблем, който е директно обвързван с качеството на живот и здравето на хората.

Димов означи, че към този момент работи координационен съвет по запазване на чистотата на атмосферния въздух, в който вземат участие показали на всички способени институции, представители на локалната власт, работодателските организации. Общините са тези, които носят отговорността за реализиране на нормите за качество на атмосферния въздух, сподели министърът. Местната власт от ден на ден показва, че припознава казуса, създава и извършва стратегии за възстановяване на качеството на въздуха, уточни той.
Като част от подхванатите ограничения министърът означи признатите с консенсус промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Разработен е план на национална стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух 2018-2024 година В развой е нейното координиране с способените ведомства и приемането й от Министерския съвет, сподели Димов. Програмата планува ограничения в сферите на битовото отопление и превоза, като съществена мярка е поетапното извеждане от приложимост на печки на твърдо гориво в общините с нарушено качество на въздуха. За осъществяването на плануваните ограничения ще са нужни сред 475 и 879 млн. лева, сподели той. През 2020 година ще се вкарат условия на европейски правилник за битовите отоплителни уреди на твърдо гориво за подкрепяне на подмяната на тези уреди с такива с по-ниски излъчвания на нездравословни субстанции. В ОПОС са открити две процедури за финансова помощ за общините, сподели още той.
Ивелина Василева от ГЕРБ съобщи, че групата поддържа и предизвиква напъните на Министерство на околната среда и водите за превъзмогване на казуса. Знаем, че това не може да стане незабавно, че процесът изисква ежедневни старания, означи тя. По думите й всички общини би трябвало да бъдат дейни при използване на ограниченията.
Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи означи, че ще наблюдават за осъществяването на ограниченията. Видно е, че се поставят старания и има прогрес, само че по-голямата част от действителните дейности предстоят, сподели той. По думите му миенето на улици в градовете е значима мярка, само че не би трябвало да е единствено кампанийна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР