В резултат на извършените проверки е установено, че за 858

...
В резултат на извършените проверки е установено, че за 858
Коментари Харесай

Нужда От Спешен И Авариен Ремонт! Опасността Е Надвиснала Над 414 Български Язовира

В резултат на осъществените инспекции е открито, че за 858 бр. язовири са нужни строително-ремонтни мероприятия за привеждането им в механически изправно положение, от тях за незабавен и спешен ремонт са открити 414 бр.

Констатираните неизправности са във допустимо най-широк диапазон по тип, темперамент и степен на трудност.

Най-общо неизправностите се състоят в следното:

Свличания и/или ерозиини процеси по въздушния и/или водния откос;

Липса или щета на главните изпускатели;

Неизправен бързоток;

Нарушена градивна сигурност и/или дестилация по язовирната стена;

Затлачен отводнителен канал;

Неизправен преливник.

За огромна част от язовирите, които имат проблеми, общите неизправности са в цялост от цитираните нагоре.

Спешната оценка на разноските за дейностите, които би трябвало да бъдат подхванати от цитираните нагоре язовири, е в размер на към 500 млн. лева.Това е повода Министерският съвет да обезпечи този запас за активността на ДКК ЕАД.

" Държавна консолидационна компания " ЕАД ще дава отговор за ремонтите на язовири - до това решение се стигна откакто Министерският съвет предприе дейности в осъществяване на наредбите на Закона за изменение и допълнение на Закона за водите.

По закона се плануват ремонтите и реконструкциите на язовири и уреди към тях - държавна и общинска благосъстоятелност, да могат да се разпореждат от комерсиално сдружение със 100 % държавно присъединяване, несъмнено от Министерския съвет.

Разпоредбите плануват, че описът на язовирите, по отношение на които ще бъдат предприемани дейности, се приема от Министерския съвет по оферти на ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол, както и на база на активността на експертен съвет към комерсиалното сдружение.

Законът планува още и основаването на Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ", което ще е отговорно за комплексното ръководство на язовири обществена и частна държавна благосъстоятелност.
Това ще са най-вече язовирите, които общините не могат да стопанисват и ръководят. Те ще имат период от три месеца да вземат решение на общинските препоръки за даване на съответни язовири на страната.
Повечето от язовирите нямат изрядни документи за благосъстоятелност и процесът по прекачване на активите в интерес на страната (държавното предприятие) може да отнеме не дребен интервал от време. Поради това законодателят е решил, че комерсиално сдружение, несъмнено от Министерския съвет, ще поеме ремонтно-възстановителни действия.

На днешното съвещание на Министерския съвет се взе решение това сдружение да бъде " Държавна консолидационна компания " ЕАД (ДКК ЕАД). ДКК ЕАД е сдружение със 100 на 100 държавно присъединяване и има потенциал да извърши плануваните в закона функционалности, в това число посредством своите структури (дъщерни дружества). В структурата на ДКК ЕАД са сдруженията " ЕКО АНТРАЦИТ " ЕООД и " ЕКО ИНЖЕНЕРИНГ РМ " ЕООД, които имат опита и нужния механически състав за подготовка на инженерингово-инфраструктурни планове от сходен вид. ДКК ЕАД към този момент разполага с експертен съвет, сходен на този, който се изисква от наредбите на признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за водите.

Министерският съвет утвърди и лист на язовирните стени и оборудванията към тях, на които би трябвало да се извърши главен ремонт или реорганизация. Списъкът е признат по предложение на ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) и ще бъде допълван в следствие още веднъж на база на предложение на ръководителя на организацията.
Tags: ОЩЕ СКАНДАЛИИНТРИГИЛЮТИ ЧУШКИАФЕРИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР