В резултат на изнесените доклади се обединихме, че няма пряка

...
В резултат на изнесените доклади се обединихме, че няма пряка
Коментари Харесай

Румен Радев: Пряк риск за България няма, но спешно ни трябват дронове

В резултат на изнесените отчети се обединихме, че няма директна опасност за националната сигурност, само че остават в действие подхванатите ограничения на държавното управление за предварителна защита на риска.

Това съобщи президентът Румен Радев в изказване пред публицисти в президентството, откакто се срещна с премиера акад. Николай Денков, вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, шефовете на ДАНС, Държавна организация " Разузнаване " и " Военно разузнаване " поради обстановката в Израел. Припомняме, че на срещата с президента не участваха ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков, вътрешният министър Калин Стоянов, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и военният министър Тодор Тагарев.

Радев изясни, че по време на срещата са разисквани рисковете и заканите пред световните спорове, както и софтуерното възобновяване на структурите на армията. Той поздрави държавното управление за бързата реакция за връщането на българите от Израел. Ескалацията на войната в Израел и въвличането на други участници в нея, носи заплаха от мигрантска вълна и влизането на терористични организации.

Анализът на военните спорове ясно демонстрира все по-широкото използване на технологии и решения, на артикули с военна приложимост, позволяващи начини за военни дейности и водещи до съществени асиметрични резултати, уточни Радев.

Според него се постанова придобиване на нови качества в армията. Необходим е деликатен обзор и актуализация на нормативната база, която регламентира активността на армията, Министерство на вътрешните работи и службите, посочи Радев. Трябва да се направи обзор и на стратегическите доктрини и документи предвид на новите действителности. Тези документи би трябвало да се модернизират в интензивен порядък.

Държавният глава насочи вниманието към повишаването на фона на сигурност вследствие бруталната офанзива на Хамас по отношение на Израел, само че и общото напрежение, подбудено от продължаващите бойни дейности в Украйна, напрежението в Кавказ, а и в Западните Балкани.

Придобиването, потреблението на високотехнологични системи за придобиване на своевременна информация остава приоритет, а софтуерното възобновяване на службите за сигурност няма опция, сподели президентът.

Противодействието на мигрантската вълна и възможното нахлуване на терористични групи изисква надеждна отбрана на границата и това постанова както ремонт и поддръжка на преградното оборудване на границата, само че и придобиване на нови механически системи за наблюдаване и администриране за незаконно прекосяване на границата, нараснала подвижност и ефикасни системи за надзор на достъпа на пунктовете на границата, настоя Радев. Той настоя още България да работи с европейските си сътрудници за по-голяма поддръжка, както и обновяването на Гранична полиция, с цел да може България да влезе в Шенген.

Гарантирането на сигурност в свят, кондензиран с голяма динамичност на геополитическите процеси, е съществена задача на държавната политика, която да води към съответно развиване на въоръжените сили, настоя президентът. Години наред развиването на армията е сложено върху скъпата техника, само че анализът на актуалните спорове ясно открои наклонността за все по-мащабно използване на евтини и софтуерни решения, които дават асиметрично преимущество, настоя Радев, като не пропусна да разкритикува държавното управление в бранш " Отбрана ". България не може да си разреши да изразходва колосални финансови средства, мислейки за последните спорове, сподели президентът.

За развиването на актуалните отбранителни качества сериозно значимо стават антидрон системите, осведомителни и психически информации, потребление на космоса, за обвързване на силите ни и средствата ни в единно осведомително пространство, посочи Радев. Технологичното възобновяване на структурите на националната сигурност, би трябвало да се активизира българската просвета и стопанска система. Трябва да се развие отбранителната просвета, стопанска система, тъй като имаме обичаи и база, и опит в индустриалната активност на оръжия, както и готови фрагменти, акцентира Радев.

Според него би трябвало да се форсира заложеният в ПВУ - Център за наблюдаване и информация от космоса с безпилотни системи. Наред с продължаващата реализация на огромните планове за рационализация, би трябвало да се насочат напъните към нискобюджетни планове, които да ни дават осведомително предимство и асиметрично преимущество.

В края на изказването си президентът още веднъж се спря върху нужната политика за хората, които работят в системата на националната сигурност, привличането на младежи с качества и тяхното обществено обезпечаване.

Той е на мнение, че консенсусът, реализиран на срещата, която няма да е последна, е че средата за сигурност постанова обединяването на всички институции и на всички равнища за решаването на значимите въпроси. Инвестициите в сигурността имат цена - нерядко прекомерно висока, само че без сигурност няма стабилно развиване и разцвет. Консенсусът ще откри банкет и в институциите, и в обществото, сподели в умозаключение Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР