В решението на виенския районен съд се казва, че Курц

...
В решението на виенския районен съд се казва, че Курц
Коментари Харесай

Осъдиха бившия австрийски канцлер Себастиан Курц за лъжесвидетелство


В решението на виенския областен съд се споделя, че Курц е дал лъжливи показания пред парламентарна анкетна комисия.

Според съда доказателствата сочат, че Курц е упражнил по-голямо въздействие при назначението на надзорния съвет на държавния холдинг ОБАГ (Österreichische Beteiligungs AG, ÖBAG), в сравнение с е признал пред парламентарната комисия, проверяваща абсурда " Ибисагейт ".

През 2017 година Курц се трансформира в един от най-младите водачи в света, когато на 31-годишна възраст образува коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС). Коалицията обаче се разпадна през 2019 година след абсурда " Ибисагейт ", обвързван с водача на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе. На предварителните избори по-късно партията на Курц съумя да завоюва най-вече гласове и образува коалиция със " Зелените ".

Курц се трансформира в звезда измежду европейските консерватори, изключително в Германия, поради младостта си, ловката си връзка и твърдата си позиция във връзка с имиграцията, сходна на тази на АПС, отбелязва Ройтерс.

През 2021 година " Зелените " принудиха обаче Курц да се отдръпна от поста на канцлер, откакто прокуратурата стартира следствие против него по съмнения в корупция. Курц, който след това се отдръпна и от политиката, отхвърля да е правил каквито и да е било нарушавания.

Преди година Курц даде показания пред парламентарна комисия, проверяваща изказванията за корупция, свързани със абсурда с водача на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе. Тогава той беше разпитан по отношение на присъединяване си в избора на ръководители на новосъздадения капиталов държавен холдинг " Österreichische Beteiligungs AG " (ÖBAG). Курц съобщи тогава, че е бил осведомен за назначенията, само че не е играл дейна роля в тях. Прокуратурата обаче твърдеше, че в действителност самият той е вземал решенията.

Курц е обект и на друго следствие - това, което докара и до отстраняването му, само че по него към момента няма повдигнати обвинявания за корупционни закононарушения. Предполагаемите закононарушения по втория случай, включващи рушвет и корист с доверие, са доста по-сериозни от обвиняванията за показване на подправени показания, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР