В рекордно спускане под вода бяха окрити пластмасови отпадъци на

...
В рекордно спускане под вода бяха окрити пластмасови отпадъци на
Коментари Харесай

Рекордно спускане под вода откри пластмасови отпадъци на дъното на океана

В рекордно втурване под вода бяха окрити пластмасови боклуци на дъното на Тихия океан.

Американският откривател Виктор Весково се спусна със особено конструиран батискаф на 10 927 метра под морското ниво в Марианската котловина в Тихия океан, заяви Би Би Си.

Весково разкрил нови морски организми, само че също по този начин и пластмасова торбичка и опаковки от десертчета.
Заради пластмасата: 100 хиляди морски създания и към милион птици умират годишно Повече от 8 милиона тона попадат в океаните под формата на отпадък
Спускането на американеца е третият път, в който човек доближава най-дълбокото място в океана.



Първото е през 1960 година, осъществено от американския флотски офицер Дон Уолш и швейцарския инженер Жак Пикар в батискафа „ Триест”.

През 2012 година филмовият режисьор Джеймс Камерън реализира второто втурване на такава огромна дълбочина.
И в черноморската сол има пластмаса Към момента не е ясно какви резултати има тя върху организма
Сегашното потапяне беше с 11 метра по-дълбоко от предходния връх.

Екипът на Весково реализира общо 5 спускания, като с изключение на подводния уред с човек в него, до дъното на Марианската котловина се спускаха и роботи.

Изследователите считат, че са разкрили 4 типа непознати до момента ракообразни, сходни на скариди. Те взели и камъни от дъното на океана, с цел да ги изследват.
Изследовател потегля по пътя на пластмасата до океаните по 10 реки Алекс Белини към този момент е минал по река Ганг в Индия
След като видели пластмасовата торбичка и другите боклуци, учените считат да изследват локалните морски жители за съществуването на микроскопични частици пластмаса в организмите им.

Потапянето на Виктор Весково е част от експедицията „ Петте дълбини”. Тя има за цел достигането до най-дълбоките точки на петте океана на Земята.

Експедицията се финансира от самия Весково, който преди този момент начинание е изкачил най-високите върхове на седемте континента на планетата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР