В Регионалния исторически музей в Кърджали тази вечер ще бъде

...
В Регионалния исторически музей в Кърджали тази вечер ще бъде
Коментари Харесай

Музеят в Кърджали представя бронзови пластики на тракийски богове

В Регионалния исторически музей в Кърджали довечера ще бъде показана изложбата "Боговете на траките - бронзова пластика от светилището при село Дрангово ", която включва 39 неповторими бронзови статуетки, свързани с религиозните вярвания на траките, датирани към първи век преди новата епоха - трети век от новата.

Изложбата е част от културните прояви, отдадени на Деня на Кърджали - 21 октомври, на която дата преди 105 години Кърджали влиза в рамките на България.

Статуетките в огромната си част са на Тракийския конник прочут като Херос - най-популярното провидение на тракийските племена, населяващи Родопите в интервала I век пр.н.е. до края на III век от новата. Любопитното е, че в изложбата са включени и фигурки на древногръцките богове Зевс, Хера, Хермес, Аполон, описа шефът на Регионалния исторически мезуй Даниела Коджаманова.

По думите й изложбата се появява с пет години забавяне, а повода за това е, че е обвързвана с иманярска история.

През 2012 година в резултат на иманярски дейности гражданин на пограничното кирковско село Дрангово открива бронзовите статуетки на място край граничната вадичка, което в следствие се оказва тракийско светилище.

Много бързо чиновниците на БОП, тогава работа към РД на Министерство на вътрешните работи, попадат на следите му и предотвратяват разпиляването и разнасянето на тази находка, описа Даниела Коджаманова.

По думите й самото тракийско светилище е разграничено от граничната вадичка и e ситуирано от двете страни на границата сред България и Гърция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР