В региона на Еверест е забранена пластмасата за еднократна употреба,

...
В региона на Еверест е забранена пластмасата за еднократна употреба,
Коментари Харесай

Забраниха пластмасовите опаковки на Еверест

В района на Еверест е неразрешена пластмасата за еднократна приложимост, с цел да се понижат големите количества боклуци, оставени от алпинисти, оповестиха непалските управляващи.

Освен че през тази година имаше рекорден брой катерачи, ръководена от държавното управление самодейност за разчистване на Еверест – най-високия връх в света – също събра над 10 тона отпадък.
Новата възбрана в община Кумби Пасанг Лхаму, където е ситуиран върхът и няколко други планини, обгръща цялата пластмаса с дебелина по-малка от 30 микрона, както и питиета в пластмасови бутилки и ще бъде в действие от януари.
“Ако стартираме в този момент, това ще помогне да запазим района си, Еверест и планините в дълготраен проект ”, съобщи локалният чиновник Ганеш Гхимире.
Районът приема над 50 000 туристи всяка година, в това число алпинисти и катерачи.
Местните управляващи ще работят с туристически компании, самолетни компании и Непалската асоциация по алпинизъм за използване на възбраната, макар че към момента не е взето решение какви ще са наказванията за нарушаване.

Природозащитниците също са загрижени, че замърсяването на Еверест въздейства на водните източници в долината.
Преди шест години Непал вкара депозит от 4 000 щатски $ на екип от катерачи на Еверест, който ще бъде възобновен, в случай че всеки планинар смъкна най-малко осем кг боклуци, само че единствено половината от алпинистите се връщат с условия товар.
Топящите се ледници, до което води световното стопляне, в този момент разкриват тела и боклуци, които се натрупват в планината, откогато Едмънд Хилари и Тензинг Норгай направиха първото сполучливо нанагорнище на върха преди 66 години.
През тазгодишния сезон се следи рекордните 885 покорители на Еверест, 644 от тях от юг и 241 от северния фланг в Тибет. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР