В речта си по повод встъпването във втория си мандат

...
В речта си по повод встъпването във втория си мандат
Коментари Харесай

ГЕРБ: Президентът отново говори за чегъртане

В речта си във връзка встъпването във втория си мандат президентът Румен Радев загатна митингите от лятото на 2020 година. Гражданският протест през 2020 година против мафиотизацията на властта извади на повърхността обстоятелства и процеси, които тя премълчаваше, сподели той. Реакцията на депутатите от ГЕРБ-СДС бе да изоставен залата. " И на мен не ми е прелестно, само че избирам истината ", разяснява президентът.

" Очаквахме президентската тирада да бъде визионерска, да бъде надпартийна. Да не приказва за модели, да не приказва за чегъртане и мафия ", сподели в коридорите на парламента председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите ѝ президентът още веднъж търси борба с политическите партии. Тя моли да се осмислят думите, които се изричат от най-високата естрада в страната ни. " Ние представляваме нашите гласоподаватели и колкото по-късно това бъде осъзнато от президентската институция, толкоз по-зле. Ако конфликтът в обществото продължи сред институциите, това не води до позитивни резултати за никого ", добави Атанасова.

От ГЕРБ са очаквали новият президентски мандат ще стартира по различен метод: " Че ще има преосмисляне за това каква е ролята на партиите и каква е ролята на президентската вътрешен глас, а тя е да търси консенсус. Българският президент да бъде надпартиен. Това не се случи през последните пет години. Години наред ГЕРБ и нашата парламентарна група е наричана с всевъзможни прилагателни. Опитите за чегъртане не въздействат на нас като парламентарна група, а е засегнатост към всички членове и симпатизанти на партията. Демокрация значи да зачиташ вота на жителите, без значение по какъв начин са го упражнили. "

" Отново дублирам, че за да има работещи институции, би трябвало да има разговор сред тях и колкото и мощен политически конфликт да има, той би трябвало да е тук, в тази постройка. Не би трябвало да е по оста партии-президент. През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функционалността, дадена от Конституцията да бъде обединител на нацията. Очаквахме, че тези поучения са взети, тъй като нацията ни в този момент е разграничена по доста тематики ", сподели Десислава Атанасова.

" Когато още веднъж Румен Радев стартира да сее разделяне и да повтаря за следващ път погрешни прилагателни във връзка с ГЕРБ, ние бяхме длъжни да защитим гласоподавателите си. Всеки един човек, дал своя вот за нас, не може да не се разпознае в тези прилагателни и сме наясно, че тези прилагателни провокират яд както у тях, по този начин и у нас. Речта на Радев съдържа тежък когнитивен дисонанс. Преди малко го чух да споделя, че президентът не може да показва врагове и да усилва спорове. А той не е спрял да прави това - непрестанно, в това число и през днешния ден, стартира речта си по този метод ", уточни Даниел Митов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР