В реч на икономическия форум в Давос руският президент Владимир

В реч на икономическия форум в Давос руският президент Владимир ...

Путин: Интернет гигантите са вече в конкуренция с държавите


В реч на икономическия форум в Давос руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През разкритикува интернет гигантите, които според него "са вече фактически в конкуренция с държавите", предадоха БТА и Франс прес.

"Къде е границата между успеха на световна компания с популярни услуги и опитите за груб контрол на обществото по собствено усмотрение?", попита риторично Путин, намеквайки, че тази граница е вече премината и че са засегнати "основните човешки права".

"Наскоро видяхме това в САЩ", добави руският президент, който визираше блокирането на акаунта в Туитър на бившия американски президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския след смъртоносния щурм на негови привърженици над Капитолия на 6 януари.

В Русия интернет остава относително свободен за разлика от традиционните медии и мнозина млади руснаци все повече се информират от платформи като ЮТюб, където видеоматериали на журналиста Юрий Дуд или опозиционера Алексей Навални събират десетки милиони гледания, отбелязва АФП.

Путин заяви още, че пандемията от Ковид-19 може да се проточи, освен ако милиони хора не получат защита от вируса, предаде Ройтерс.

В речта си Путин също така призова за повече диалог между Русия и ЕС и по-положителен дневен ред за подобряване на обтегнатите отношения, които според него са довели до спад в търговския обмен.

Русия и ЕС са естествени партньори в икономиката и културата, подчерта той и призова за преодоляване на фобиите, предаде ДПА.

Връзките на Русия със Запада в момента отново се обтягат заради хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс.

Руското външно министерство, цитирано от Интерфакс, заяви в тази връзка, че ситуацията с Навални може да подкопае възможността за развиване на сътрудничеството между Русия и ЕС.

Източник: novini.bg