В разпространявано във Фейсбук видео от интервю в телевизия България

...
В разпространявано във Фейсбук видео от интервю в телевизия България
Коментари Харесай

БНР: Не, български ученици няма да бъдат изпращани на фронта в Украйна

В популяризирано във Facebook видео от изявление в телевизия „ България 24 “ се твърди, че концепцията за въвеждане на военно образование за учениците в 10 и 11 клас има за цел да приготви младежите за изпращане на фронта в Украйна.

Досега това видео, в което тезите си излагат Сърнела Воденичарова от Групово дело „ Народна мрежа “ и Христо Лафчиев - нуклеарен физик, е преглеждано близо 40 000 пъти и е споделено над 1500 пъти.

В предаването се твърди, че български младежи ще бъдат изпращани на фронта след два месеца военно образование, което ще съставлява сглобяване и демонтиране на автомати.

Откъде потегля всичко - дозата истина в морето от дезинформация

На 23 февруари тази година за публично обсъждане беше оповестен план на разпоредба за военно образование за учениците от 10 и 11 клас от идната образователна година. Текстът може да бъде открит в Портала за публични съвещания към Министерския съвет, Проект на Наредба за образование на възпитаници и студенти, Раздел II от документа.

В проектонаредбата обаче на никое място не се загатва, че учениците ще разглобяват и сглобяват оръжия, ще придобият военна подготовка или че след образованието ще бъдат изпращани на фронта.

В документа ясно се показва, че образованието ще е в границите на 5 образователни часа за 10 клас и 5 образователни часа за 11 клас. Десетокласниците ще усвояват познания за отбрана на родината, за гражданско-военните връзки, за оказване на помощ на популацията от въоръжените сили при рецесии от боен темперамент и други.

Обучението в 11 клас включва тематики като въоръжени сили на Република България, задачи и задания на въоръжените сили, присъединяване в интервенции и задачи отвън страната, същина, цели и задания на запаса на въоръжените сили.

Обучението ще се организира в наличието на класния началник от военнослужещи или цивилни чиновници от Министерството на защитата, минали подготовка за образование на възпитаници.

Министерството на защитата изрично декларира, че няма да изпраща войски или младежи в Украйна.

В позиция до Българското национално радио от ведомството изрично декларират, че учениците няма да придобият военна подготовка, нито ще бъдат обучавани по какъв начин да боравят с оръжие.

Планираното образование не е военна подготовка.

Учениците не се водят на боен доклад. Военна подготовка се организира единствено с български жители на непринуден принцип според Закона за запаса на въоръжените сили на Република България. На учениците няма да бъде предоставяно оръжие, на което образно да се демонстрира реда за сглобяване и демонтиране. Подготовката ще бъде теоретична с показване на поучения от практиката. Като образец може да бъде посочено потребление на авансово готови презентации, включващи снимков и видеоматериал по изучаваната тематика, показват от Министерството на защитата.

Учениците не се вписват на боен доклад и не подлежат на готовност.

„ По смисъла на член 56 от Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, учениците от 10-и и 11-и клас минават образование в часа на класа на общообразователна тема, обвързвана с асимилиране на познания за отбраната на родината и придобиване на умения дейностите им за оцеляване при рецесии от боен темперамент, както и за задачите и дилемите на въоръжените сили “.

Какъв е редът при възможна готовност и какво съставлява подготовката на военни фрагменти?

„ Съгласно член 19, т. 3 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България президентът на Република България по предложение на Министерския съвет афишира обща или частична готовност. "

Освен позицията на Министерството на защитата като страна по проблема, потърсихме мнението и на военния специалист ген. Съби Събев - някогашен представител на България в НАТО и член на Съюз на офицерите от запаса " Атлантик ". Той също удостовери, че няма никаква заплаха за учениците при вероятно въвеждане на военно образование и акцентира разликата сред военното образование, което има за цел да даде базова информация на учениците, и същинската военна подготовка:

" Това, което се предлага, е най-общо информативно - да се срещнат учениците от 10 и 11 клас с най-общите положения, касаещи защитата на страната. (...) За да се взе участие в защитата на страната, би трябвало да имат избрана военна подготовка. Абсурд е да бъде дадена за 10 часа, парадокс е да бъде дадена и за 2-3 месеца. "

Военната подготовка се прави на непринуден принцип и според от военноотчетната компетентност, като преодоляването на основите ѝ може да отнеме 4-5 до 6 месеца, акцентира ген. Събев:

" За по-специфични специалности може да отнеме и до 1 година. Неслучайно у нас наборната военна работа беше 2 години. После беше понижена на 1 година, преди към този момент дефинитивно да бъде отстранена. Съгласно Закона за защитата на въоръжените сили тази подготовка е доброволна. Ясно е посочено в член 3а на този закон, че подготовката на жителите за отбрана на Отечеството се прави на непринуден принцип.

Военната подготовка се реализира във военно-учебни центрове, а пък за студенти, които имат намерение да се причислят към доброволния запас на страната като офицери от запаса, тя минава и във военни учебни заведения или академии, където се прави по специфична стратегия и трае няколко месеца - най-малко 6-8 месеца до 1 година. 

Заключение

Твърдението, че български младежи ще бъдат изпращани на фронта след два месеца военно образование, което ще съставлява сглобяване и демонтиране на автомати, е НЕВЯРНО. В позиция от Министерството на защитата показват, че в обсъжданата пооектонаредба за военно образование се планува учениците от 10 и 11 клас да усвояват само теоретични познания.

Те няма да получават военна подготовка, да боравят с оръжия и не подлежат на военна готовност. В допълнение военният специалист ген. Съби Събев акцентира, че плануваното образование ще даде едвам базова информация на учениците по съществени тематики и то не се равнява на военна подготовка, придобиването на която лишава месеци и даже години.

Б. ред. - Този материал е квалифициран от екипа на БНР за инспекция на обстоятелства.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР