В Разлог днес тържествено бе чествана 105-годишнината от освобождението на

...
В Разлог днес тържествено бе чествана 105-годишнината от освобождението на
Коментари Харесай

Разлог чества днес 105-годишнината от освобождението на града

В Разлог през днешния ден тържествено бе празнувана 105-годишнината от освобождението на града от турско иго. Паметната дата на освобождението - 24 октомври, е и празник на града.

Общоградските тържества по този мотив през днешния ден започнаха с тържествена света литургия в храма "Свето Благовещение ", отслужена от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от епархията.

На тържествена сесия на Общинския съвет по-късно за почетни жители на града бяха оповестени посмъртно братята Петър и Иван Каназиреви - видни разложки жители и родолюбци. Преди век те подаряват средствата за построяването на Разложката гимназия, която през днешния ден носи тяхното име.

Празникът продължи с гала на централния градски площад за издигане на българския народен байрак. Отбелязването на 105-годишнината от освобождението на Разлог е паметно събитие, заслужен израз на надълбоко поклонение пред паметта на предците, отдали живота си за свободата на България, сподели в приветствието си кметът на общината Красимир Герчев.

На 24 октомври 1912 година, единствено шест дни след оповестяването на Балканската война българските войски, предвождани от ген. Стилиян Ковачев, влизат в нашия град, напомни той. Съвременници от тогавашния град Мехомия описват за възприятията на локалните хора, които в този ден за първи виждат българска армия и наслада и рев се смесват в едно. Започва нова ера в развиването на Разлог и родния край.
В знак на поклонение и благодарност към героите, отдали живота си за свободата, обединяването и независимостта на отечеството бяха поднесени венци и цветя на паметника на Васил Левски в Разлог.

Празничните събития продължиха с откриването на галерия под наслов "Завръщане вкъщи " на художничката Здравка Лисийска, подредена във фоайето на Народно читалище "15.09.1903-1909 ".

В наличието на ръководители на общината и посетители бе открита и обновената постройка на междинното учебно заведение "Братя Петър и Иван Каназиреви ". Тя е напълно санирана в осъществяване на план на общината, финансиран по Оперативна стратегия " Региони в напредък ", за повишение на енергийната успеваемост на здания на просветителната инфраструктура и други публични здания в Разлог.

Довечера общоградските тържества ще продължат с празничен концерт и заря.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР