В различните страни по света се е формирала различна култура

...
В различните страни по света се е формирала различна култура
Коментари Харесай

Ресто или бакшиш? Какво правят в различните страни

В другите страни по света се е формирала друга просвета за в допълнение заплащане при обслужване в ресторант, хотел, такси, фризьорски салон.

Сервитьорът в Съединени американски щати може да се възмути намерено, в случай че сте му дали дребна сума над сметката. В същото време в Япония ще ви догонят на улицата за оставени на масата монети, които да ви върнат като забравени.

Смята се, че традицията да се оставят " чайни " се е появила в Британия през в XVI век. Тогава у англичаните се зародила традицията за пиенето на чай и гостите са оставяли пари на прислужниците в къщата на домакина за обслужването, написа Военновъздушни сили.

Традицията и практиката на така наречен у нас бакшиш - спомагателна сума, дадена на ръка над сметката за услугата доста се разграничава на Запад и на Изток. В редица страни 10% над сметката за признателност при положително обслужване е уместна междинна норма, в други е незадоволителна. А в някои елементи на света бакшишът се счита за огорчение.

Съединени американски щати

В Съединени американски щати е публикувана шегата, че единствено попълването на данъчната декларация тормози индивида повече от оставянето на подобаващия бакшиш. Допълнителна сума за обслужването е признато да се дава постоянно, само че размерът и зависи от съответния щат и най-много от вида услуга - ресторант, хотел, такси пощальон, коафьор, както и от степента на задоволеност от обслужването. Затова междинният размер на бакшишите варира от 10 до 20 на 100 над сметката.

Допълнителното заплащане за обслужване се е появило в Съединени американски щати през 19-ти век, когато богатите американци почнали да посещават Европа, където тази процедура е била към този момент развита. Отначало обичаят не се харесвал на множеството хора, които го разглеждали като недемократичен и създаващ, служащи " които просят лепта ".

Макар този спор да се води и до момента, практиката на бакшишите се вкоренила надълбоко у заетите в област на услугите. През 2007 година икономистът Офер Азар пресметнал, че единствено в ресторантьорския бизнес са получени спомагателни заплащания за 47 милиарда $. Тези пари се считат за значима и забележителна част от заработваното заплащане в редица браншове.

Франция

През 1955 година във Франция е признат закон, съгласно който спомагателното заплащане за обслужване се включва в сметката. Тази процедура се придвижва и в други остарели от Европа и целия свят. Целта е била да се усилят заплатите на сервитьорите и те да станат по-малко подвластни от настроението на клиентите.

В заведенията за хранене и кафенетата така наречен " льо пурбуар ", както го назовават французите, в размер 10 до 15 % е нещо всекидневно, като парите се оставят на масата дружно със сметката.

В хотелите даването на " пари за ръка " на обслужващия личен състав не е наложително. а в случай че се возите в такси, 10% над сметката са задоволителни, в случай че сте удовлетворени от услугата.

Но без значение от традициите, сочат проучвания, младите французи не са склонни да дават бакшиши. През 2014 година 15% от французите са декларирали, че в никакъв случай не оставят бакшиши.

Италия, Испания, Португалия

В Италия бакшишът, или така наречен " коперто " е вкючен в сметката и съставлява един тип такса за покривката на масата, хляба и водата, които ви носят. В взаимозависимост от равнището на заведението това в допълнение заплащане над сметката варира от 2 до 10 евро на човек. В заведенията за хранене за бързо хранене има специфични чинийки за тази цел, където доволните от услугата оставят монети. Закръглянето на сметката в таксито също е нормална процедура.

В Испания и Португалия и Испания. на масата в заведенията за хранене се оставят банкноти или едри монети, равняващи се на сред 10 и 15 % от сметката. Оставяне на монети от два и пет цента се смята за извънредно невъзпитано.

Англия и Ирландия

В английските заведения за хранене бакшишът е в размер на 10 до 15 % от сметката, в Ирландия - най-много 10 на 100. Ако в сметката е вписан и " сървис чардж ", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и питейните заведения не се дава бакшиш. Ако някой клиент желае да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно пиво. За пиколото в хотела обаче туристите би трябвало да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.

Швейцария

В Швейцария е признато да се закръгля сметката, с цел да се остави някакво в допълнение заплащане за обслужването в ресторанта, хотела или при фризьора.

Страната е с едни от най-високите приходи в света - сервитьорите получават по към 4 хиляди $ на месец и в това отношение не са по този начин подвластни от бакшишите като американските си сътрудници.

Русия

В някогашния Съветски съюз публично бакшишите са били извънредно нежелателни - считали ги за буржоазна отживялост и метод да се унижава работническата класа. Въпреки това тази процедура е съществувала постоянно и в огромни размери във връзка с продавачи, сервитьори, таксисти в хотели и на всякъде където се е чувствал недостиг на стои и услуги.

Сега в Русия се счита за възпитано да се оставя по 10% над сметката за сервитьора, в случай че сте удовлетворени от обслужването.

Както през 2016 година обясни уеб страницата Superjob, 39% от руснаците постоянно дават бакшиши в питейните заведения и кафенетата и единствено 12 на 100 в такситата. Около 15% са декларирали, че в никакъв случай не оставят бакшиши.

Китай

Както и множеството азиатски страни, в Китай културата на спомагателните пари за обслужване не се е развила. Десетилетия дори бакшишите са се считали за корупция и са били неразрешени. И до момента в страната да се отблагодаряват в допълнение с пари за обслужване не е признато.

В заведенията за хранене, които посещават локалните хора, сервитьорите не получават бакшиши. Изключение вършат заведенията или хотелите за задгранични туристи, където бакшиши се дават единствено на носачите на багажа.

Освен това в Китай може да се оставят пари и на екскурзоводите и водачите на туристическите рейсове.

Япония

Сложната система на етиката в Япония обгръща и даването на спомагателни пари за обслужване. Това е задоволително единствено в особени случаи като сватби и погребения. В редица други случаи даването на бакшиши може да накара техния адресат да се почувства потиснат.

Философията на японския нрав планува от единствено себе си положителното обслужване да е преди всичко. Даже на събития, където чакат спомагателни хонорари по протокол те се дават в специфични пликове в знака на признателност и почитание.

Работещите в хотели и други сфери на услугите се образоват вежливо да отхвърлят бакшишите.

Индия

В доста заведения за хранене в Индия бакшишите се включват в сметката, по тази причина може да не оставят особено такива пари. По етикет е признато спомагателните суми за обслужване да са от порядъка на 15 - 290 на 100.

Нерядко в страната може да видят заведения за хранене, където на табели се оповестява, че в заведението не би трябвало да се дават бакшиши.

През 2015 година проучвано е открило, че индийците са едни от най-щедрите народи в Азия, дружно с Бангладеш и Тайланд, по повод спомагателното заплащане за обслужване.

Сингапур

Бакшишите са прекомерно спорен тематика в Сингапур, въпреки неголеми суми в символ на признателност в хотели и заведения за хранене да не са неразрешени.

Но на уеб страницата на държавното управление, непосредствено се показва, че " бакшишите не са обликът на живота " в островната страна.

Египет

Да се дават бакшиши в тази страна е повсеместна процедура. По-състоятелните египтяни дават такива спомагателни суми съвсем на всички заети в сферата а услугите - от сервитьорите до куриерите и снабдителите.

Иран

По иранския етикет (таруф) от образование и почетения към клиента е признато изначало да се отхвърля бакшиша. Не е признато да се дават спомагателни пари в такси или в кафене, само че те се вземат с благодарности. Ако сте екскурзиант с гид, осолено за повече от един ден, е демонстрация на учтивост най-после да му оставите бакшиш.

Снимка 351381
Източник: iStock

Аржентина

Да се даде в допълнение нещо за положителната харни и обслужването няма да ви донесе неприятности. Макар, съгласно Закона за труда от 2004 година, в заведенията за хранене и хотелите бакшишите са неразрешени.

Въпреки това се счита, че тези спомагателни заплащания образуват до 40 на 100 от приходите на сервитьорите в Аржентина. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР