В различните райони на България съществува диспропорция в търсенето и

...
В различните райони на България съществува диспропорция в търсенето и
Коментари Харесай

Родители пишат на яслите добър 4, на детските градини - мн. добър 5

В другите региони на България съществува диспропорционалност в търсенето и предлагането тук-там в детските заведения. Дефицитът е най-важен проблем за столицата, където дефицитът е за 6000 деца.
Това заяви особено за Радио София Станислава Моралийска от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките. Тя е взела участие в екипа, провел проучване на системите, подкрепящи ранното детско развиване, взаимовръзките и взаимоотношението сред тях и с родителите. Проучването беше показано през днешния ден на конгрес в столицата.
Всеки трети родител в София среща компликации при записването на детето си в ясла, за детски градини компликации срещат към 25 на 100 от фамилиите.

Родителите са показали и съответни аргументи за тези компликации, добави още Моралийска. Част от тях не поддържат груповата форма на грижа и избират за детето им да дава отговор непосредствен, родственик или детегледачка, в домашни условия. Сред маркираните рекомендации са: възстановяване на взаимоотношенията сред преподаватели и деца, по-добро информиране на родители, организацията на деня в детската градина, възстановяване на квалификацията на учителите и въвеждането на по-модерни способи на образование, усъвършенстване на групите като бройка и личен състав.

По данни на Национален статистически институт приблизително по 1200 деца в яслена възраст в София биват записвани над вероятния потенциал на профилираните заведения.

85 на 100 (в София – 92%) от родителите заявяват, че им се постанова да вършат спомагателни разноски за образование на децата им – за спорт, изкуства и така нататък

По шестобалната система оценката за грижите в яслите е добър (4), а в детските градини – мн. добър (5), и това се дължи на удовлетвореността от равнището на подготовка в предучилищното обучение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР