В различни части на нашата планета живеят хиляди видове, които

...
В различни части на нашата планета живеят хиляди видове, които
Коментари Харесай

Откриха странен паяк с неоново сини крака в горите на Тайланд СНИМКА

В разнообразни елементи на нашата планета живеят хиляди типове, които към момента не са известни на науката. Един от тях е открит от откриватели в мангрова гора в Тайланд. По време на експедицията учените са успели да открият чудноват паяк с неоново сини крайници, за който се отбелязва, че доближава размерите на човешка длан, пише Forbes.

Изследователят JoCho Sippawat се е обединил с откривателя на паяци Narin Chompuphuang от университета Khon Kaen, с цел да открият нов тип тарантула, живееща в бамбукови стъбла по-рано през 2022 г. Сега, наподобява, те още веднъж са съумели да открият тип, чужд до момента на науката.

Удивително паякообразно с електрически крайници е намерено в гората и е наречено Chilobrachys natanicharum. Трябва да се означи, че откривателите са знаели за съществуването на този паяк и преди - той е бил открит за търговски цели с домашни любимци. Досега обаче неговото местообитание и естествено държание бяха незнайни. Сега учените съумяха да хвърлят светлина върху тази тайнственост.

Проучване за търговията с екзотични домашни любимци е извършено през 2022 г. Резултатите демонстрират, че има повече от 1200 типа паякообразни за продажба онлайн, като тарантулите са една от най-популярните групи. Този лист включва и електриково синята тарантула, която е доста „ атрактивна стока “ заради неповторимата си багра.



Снимка: Yuranan Nanthaisong

Според откривателите, те са намерили паяка в хралупата на мангрово дърво. Интересното е, че този нов тип в действителност е първият тип тарантула, открит в миналото в мангровите гори на Тайланд.

Според Chompufuang улавянето на тарантула с неоново сини крайници не е лесна задача: с цел да извършите това, би трябвало да се изкачите на дърво и да я примамите от комплекс от дупки при мокри и хлъзгави условия. В резултат на това по време на цялата експедиция учените успели да съберат единствено двама представители на този тип.

Учените означават, че тайната на удивителния яркосин цвят на тези тарантули не е в съществуването на наследник пигмент, а в неповторимата конструкция на косата им, която включва наноструктури, които могат да манипулират светлината, създавайки неповторимо неоново синьо.

Авторите на проучването възнамеряват да продължат работата си, с цел да научат повече за местообитанието и държанието в дивата природа на този нов тип тарантула.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР