В разгара на войната в Европа започва надпреварата за следващия

...
В разгара на войната в Европа започва надпреварата за следващия
Коментари Харесай

Вълна от спекулации за възможен бъдещ ръководител на НАТО

В разгара на войната в Европа стартира конкуренцията за идващия началник на НАТО. Йенс Столтенберг беше постоянна ръка, до момента в който западните столици бързаха да оказват помощ на Украйна да отблъсне нахлуващите съветски войски. Но защото мандатът му изтича през септември, от ден на ден се спекулира с това кой може да го наследи.

Възможно ли е това да бъде жена? Някой от Източна Европа?

Войната на Москва доста усложнява решението, което изисква консенсус сред водачите на 30-те страни-членки на НАТО. Следващият общоприет секретар би трябвало да играе сложна роля на балансьор, като предизвиква столиците да продължат да доставят оръжия на Украйна и да построяват личната защита на НАТО - и в това време публично да не се намесва в спора. Малцина ще се оправят с тази извънредно сензитивна роля. Според почитан посланик от НАТО " общото чувство " е, че е " време за пресен въздух ". Но в последна сметка съдружниците може да играят на несъмнено и да се придържат към Столтенберг. Висш европейски посланик заключи шумотевицата към имената в три равнища, подредени по активност на диалозите. Продължаване на мандата на Столтенберг е най-споменаваният вид. Второто равнище включва холандския министър-председател Марк Рюте, естонския министър-председател Кая Калас и английския министър на защитата Бен Уолъс. Третата група от по-рядко споменавани имена, сподели дипломатът, се състои от министър-председателя на Литва Ингрида Шимоните, президента на Словакия Зузана Чапутова и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от Германия. Тъй като до момента всички генерални секретари на НАТО са били мъже, в редиците на организацията има напън за назначение на жена.

" Време е за жена общоприет секретар ", споделя почитан посланик от НАТО. " Ако мъжете се пробват да задържат постовете си вечно, справедливото показване на дамите в никакъв случай няма да има късмет. "  А някои съдружници упорстват за по-голямо районно многообразие. Столтенберг, който заема поста от 2014 година, е някогашен норвежки министър-председател. Последните му прародители са били датчани, холандци и британци. Мандатът на настоящия общоприет секретар беше бързо продължен през март предходната година след нахлуването на Русия в Украйна. Много публични лица в този момент считат, че още едно удължение на мандата на Столтенберг, даже и да е малко, е изцяло допустимо. Дългогодишният началник се счита за сигурен сътрудник. Въпреки че някои делегации избират скоро да видят ново лице, Столтенберг към момента се възприема като необичаен върховен чиновник, който може да резервира самообладание - и да се придържа към сюжета - даже в най-тежките рецесии.  " Столтенберг желае да остане ", сподели почитан посланик от НАТО.

Но малко удължение на мандата на Столтенберг може да докара до конфликт по отношение на бъдещо решение за подмяна с конкуренцията за висши длъжности в Европейски Съюз през 2024 година, да не приказваме за идните президентски избори в Съединени американски щати - резултат, който някои съдружници биха предпочели да избегнат. Говорител на НАТО отхвърли да даде детайлности за бъдещите желания на Столтенберг. Запитан през декември по този въпрос, актуалният общоприет секретар съобщи пред Би Би Си: " Сега се концентрирам върху моите отговорности. "

Източният фронт

Някои виждат претенденти от Източна Европа като изключително подобаващи. Още преди нахлуването на Русия в Украйна имаше настройка алиансът да избере общоприет секретар от Изтока. Някои чиновници в района настояват, че от този момент войната е засилила причините за човек от страна като Естония или Литва.  " От години страните от източния фланг предизвестяват за опасността от страна на Русия ", споделя чиновник от Прибалтика. Страните от района, сподели служителят от Прибалтика, са били водещи в увеличението на военните разноски и са упорствали алиансът да усъвършенства отбраната си.  " Би било доста разумно и отрезвяващо отпред на Северноатлантическия алианс да застане човек, който има опит в работата с Русия и който схваща нейната логичност и нрав ", споделя служителят. Словачката Чапутова дава отговор и на двете условия като жена претендент от Изтока, макар че името ѝ се загатва по-рядко в средите на алианса. Говорител на Чапутова съобщи, че тя е съсредоточена върху актуалната си работа, само че добави, че опцията словак да бъде препоръчан за поста в НАТО е " мощно отражение на нашите решения в региона на външните работи и сигурността ".

Друга фигура, която може да се кандидатира, е Клаус Йоханис, президент на Румъния. Той обаче може да срещне спънки от страна на прилежаща Унгария, както и съпротива от страна на тези, които биха предпочели претендент жена. Някои западни столици обаче не биха подкрепили такива претенденти сега, защото виждат източната част на алианса - и по-специално балтийските страни - като прекомерно ястребови, когато в съседство бушува война. Самата Калас от Естония омаловажи упованията, като през ноември съобщи пред локални медии, че " вероятността да бъде направено сходно предложение " е " извънредно дребна ".

Западният вид

Западните страни от НАТО са за някои съдружници благонадежден авариен източник за вероятно водачество. Уолъс, английският министър на защитата, се употребява с положително почитание и преди е казвал, че НАТО би била " хубава работна служба ". Очаква се обаче редица европейски столици, и по-специално Париж, да се опълчват на име от Лондон и да упорстват за претендент от Европейски Съюз. Един от вероятните взаимни отстъпки, които се разискват в Брюксел, е още един общоприет секретар от Нидерландия. Холандските политици обичайно са известен избор за тази роля, като преди този момент са заемали поста в продължение на три мандата, обхващащи 21 години през последните шест десетилетия. Холандците се считат за съществени в региона на защитата, само че не толкоз ястреби като балтийските страни - и имената на сегашния министър-председател Рюте, заместител министър-председателя и министър на финансите Сигрид Кааг и министъра на защитата Кайса Олонгрен се спрягат като вероятни претенденти. Запитан за спекулациите, Рюте съобщи, че желае " да напусне политиката и да се занимава с нещо напълно друго ". Двамата нидерландски министри не са изразили интерес към работата. Председателят на Комисията Фон дер Лайен, някогашен немски министър на защитата, е жена-кандидат, която би могла да получи поддръжка от западните столици, обезпокоени от вероятността за водач от източния фланг, само че не е ясно дали тя се интересува от позицията. " Никога не разясняваме сходни спекулации ", съобщи представител на Комисията.

Въпреки че репутацията ѝ в средите по сигурността е смесена, Фон дер Лайен се преглежда като мощен вероятен претендент - в случай че времето съвпадне и тя не получи втори мандат като ръководител на Европейската комисия. Сред другите изтъквани дами политици са необятно уважаваният заместител министър-председател на Канада Кристия Фрийланд и министърът на външните работи Мелани Жоли. Въпреки това, съгласно публични лица, защото алиансът се концентрира върху усилване на защитата си, ниските разноски за защита на Отава и неевропейският ѝ статут значат, че е малко евентуално канадка да получи този пост. На фона на всички спекулации, някои в алианса отхвърлят игра с имена, която стопира дъха.  " Това е по-скоро кошница от имена, които са хрумнали на някого ", сподели втори почитан европейски посланик и добави: " Моето съмнение е: Столтенберг. " /БГНЕС

--------------------------

Лили Байер, " Политико "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР