В разгара на войната между Израел и Хамас - 691

...
В разгара на войната между Израел и Хамас - 691
Коментари Харесай

Вътрешен спор доведе до обрат в ЕС за спирането на помощта за Палестина

В разгара на войната сред Израел и " Хамас " - 691 млн. евро филантропично финансиране от Европейски Съюз се трансформира в мотив за вътрешен спор сред Европейската комисия и няколко страни.

Парите са част от фонда, с който Европа подкрепя Палестина - 27-те страни са най-големият ѝ донор, a Брюксел е медиатор в дипломатическия развой за сдобряване сред Израел и Организацията за избавление на Палестина на Ясер Арафат още от началото на 90-те години.

От 2000 година насам Европейска комисия е предоставила към 700 млн. евро на жителите на Газа и Западния бряг.

В понеделник еврокомисарят по разширението Оливер Вархели (Унгария) разгласи, че Европейска комисия ще спре неотложно всички парични преводи от помощта.

" Подстрекаването към ненавист, принуждение и възхваляването на терора са отровили съзнанието на прекалено много хора. Нуждаем се от дейности и то незабавно ", гласеше посланието му.

Шест часа по-късно обаче висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел отдръпна изказванието на Вархели, като съобщи, че заплащанията няма да спрат, с цел да " не наказваме целия палестински народ ". Борел показва още, че сходно решение ще навреди на ползите на Европейски Съюз в района и единствено ще усили дързостта на терористите ".

Трябва ли Европейски Съюз да рискува с изпращането на спомагателни средства, с които " Хамас " може да злоупотребява, като ги отклонява от популацията и финансира терористични интервенции? Или прекъсването на помощта за Газа в най-тежкия миг за локалните поданици не е целесъобразно?

Как се стигна до този поврат?

Няколко страни - включително Испания, Ирландия и Люксембург - настояват, че решението на Оливер Вархели е взето без съвещания и без утвърждението на обособените страни.

Новата позиция на Европейска комисия не отхвърля нуждата от инспекция на потока на парите, с цел да се подсигурява, че " никакво европейско финансиране не подкрепя индиректно терористични организации, извършващи офанзиви против Израел ".

" Хамас ", които управляват ръководството на Газа от 2007 година, са приети за терористична формация от Европейски Съюз.

Реакцията на останалите близкоизточни страни по отношение на анонса на Вархели беше отрицателна - всички предизвестяват, че прекъсването на помощта може да провали възможни бъдещи договаряния за помирение и ще се употребява от пропагандата на " Хамас ", които внушават на палестинското население, че Западът го е изоставил.

Politico наблюдава вътрешното неодобрение от поръчката за прекъсване на помощта за Палестина.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн обществено оспорва легитимността на решението на Вархели, като споделя, че този въпрос зависи от волята на националните държавни управления, а те ще го обсъдят едвам на 10 октомври.

Словенският еврокомисар Янес Ленарчич също се намесва в съпротива на унгарския еврокомисар. Той декларира, че е " от императивно значение да пазиме цивилните хора и да съблюдаваме интернационалното филантропично право ".

" Хуманитарната помощ на Европейски Съюз за палестинците в потребност ще продължи, до момента в който би трябвало ", написа той в Twitter, малко откакто Вархели към този момент е оповестил прекратяването на заплащанията.

Испанската телевизия ABC оповестява, че министърът на външните работи Хосе Мануел Албарес се е обадил на комисаря по разширението, с цел да изрази противоречие с решението му - " за което външните министри не са предизвестени ".

Споровете в Европейски Съюз за отношението към Палестина са доста по-стари от настоящия спор, само че в този момент още веднъж се появяват на напред във времето.

Германия и Австрия бяха измежду страните, които незабавно оповестиха, че замразяват своите стратегии за поддръжка на икономическото развиване на палестинските територии за неустановен интервал вследствие на терора против Израел. Берлин резервира единствено филантропичната помощ за Палестина, която е ориентирана за " животоспасяващи действия ", до момента в който австрийското държавно управление счита да преразгледа всички планове, по които отделя пари за палестинските земи.

В неделя е имало несъгласия и по текста на декларацията на Жозеп Борел, с която Европейски Съюз осъди еднопосочно офанзивите на " Хамас ".

Според Politico - Ирландия, Люксембург, Дания и други държавни управления са опитвали да прибавят текст в позицията му, с който да призоват двете воюващи страни за " деескалация ". Това се е сблъскало с неодобрение от други, съгласно които сходни изречения внушават равна отговорност на нападащата и нападнатата страна.

Ситуацията в Израел ще бъде тематика на дневния ред на видеоконферентна среща на външните министри от Европейски Съюз във вторник.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР