В разгара на войната, която Русия започна срещу Украйна, и

...
В разгара на войната, която Русия започна срещу Украйна, и
Коментари Харесай

Пълният списък с бомбоубежищата в България

В разгара на войната, която Русия стартира против Украйна, и заканите на Владимир Путин, че е подготвен да употребява „ въздържащия си нуклеарен капацитет “, Министерство на вътрешните работи разгласява лист с всички годни за потребление бомбоубежища в България. Общо 292 скривалища и противорадиационни укрития са в „ положително “ и „ приемливо “ положение.

Предоставената информация за бомбоубежищата и за тяхното местоположение е поради зачестили запитвания, прецизират от дирекцията.

За Пловдивска област са посочени общо 31 бомбоубежища. Над 20 от тях са в град Пловдив и то най-вече в регион Централен. 13 от всички бомбоубежища в регионалния град са противорадиационни укрития, като едно от тях е в ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Останалите са в общините Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Перущица, Първомай, Сопот и Стамболийски.

Нито едно от укритията в Пловдив не е първа категория. Такива са скривалищата, който са в положително техническо положение, прецизира БНР. Всички са второкласен, което значи, че са в положително положение, само че ще им би трябвало седмица, с цел да бъдат въведени в употреба. Първа категория в региона има единствено в Сопот – във ВМЗ, както и в Държавната организация „ Държавен запас и ВВЗ “ в Калояново.

Общо 30 са укритията в Смолянска област, съгласно листата, пуснат от Министерство на вътрешните работи. 18 от тях са противорадиационни укрития, 12 са скривалища.

Най-много – 9, се намират в гр. Смолян, а минимум – по 1, в Борино и Доспат. По 2 укрития има в общините Мадан и Неделино, 3 са в Златоград, по 4 – в Рудозем и Чепеларе.

По данните на Министерство на вътрешните работи излиза, че едвам 2 скривалища – по 1 в Златоград и в Мадан, са от първа категория. Това значи, че са в положително техническо положение и могат незабавно да се употребяват по предопределение, при работа на въздухоснабдителната система в режим на чиста вентилация.

Всички останали са второкласен, т.е. укритията са в приемливо положение и до 1 седмица могат да се употребяват по предопределение, след вложение на незначителни финансови средства.

13 скривалища от област Пазарджик попадат в листата. От тях първа категория са единствено 2 – в дружество в село Главиница и в панагюрското дружество „ Асарел-медет “. Те са в положително техническо положение и може да се приведат в подготвеност за потребление по предопределение незабавно. Въздухоснабдителната им система работи в режим на чиста вентилация.

Заради приемливото им положение останалите 11 скривалища в региона са второкласен и ще им трябват седмица и незначителни финансови средства, с цел да се приведат в подготвеност.

В регионалния град Пазарджик скривалищата са 6 - 4 от тях са в предприятия, а две са ситуирани в Пожарната и в Полицията. В 5 предприятия в Панагюрище има скривалища, едно е в общината в Белово, а в Септември единственото леговище е в постройката на Полицията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР