В разгара на пролетта сме (макар и метеорологичните прогнози да

...
В разгара на пролетта сме (макар и метеорологичните прогнози да
Коментари Харесай

Защо е син Синият остров в Португалия

В разгара на пролетта сме (макар и метеорологичните прогнози да сочат друго) и в този момент е идеалното време да планираме едно лятно пътешестване на някое колоритно местенце. Ако някой търси тъкмо такова, предлагаме да се запознае с хубостта и магията на един от Азорските острови в Португалия.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от weareazores (@weareazores) на Мар 9, 2018 в 9:53 PST

Остров Фаял, прочут като Синия остров, получава своя " наследник " прякор заради две съществени аргументи - огромният брой сини хортензии, украсяващи улиците на градовете и селата, както и цвета на водата, която обкръжава острова.

Фаял, един от деветте Азорски острови в Португалия, е същинското царство на сините хортензии. Най-доброто време да дойдем тук е при започване на август, когато растенията са в апогея на своя подем и хората от целия остров се събират дружно, с цел да честват Semana do Mar - седмица, изпълнена с разнообразни събития.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от P H O T O G R A P H Y (@wandarlust_) на Мар 12, 2019 в 11:07 PDT

Историята за разцвета на хортензиите на острова обаче има тъжно начало. През 1957 година вулканично изригване става причина от Фаял да се изселят хиляди локални поданици.

Но то оказва помощ и за разширението на Синия остров с към 2.4 км, като става причина и за основаване на плодородна и кисела почва, която благоприятства растежа на някои цветя. Според локалните земеделци високите равнища на киселина (в случая рН на почвата е сред 5.2-5.5) въздействат извънредно удобно на хортензиите, заради което цветовете им тук са толкоз изразително сини.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Andrea Meli (@gnamooo) на Яну 17, 2019 в 2:03 PST

А жителите на Фаял са доста привързани към цветята и енергично ги пазят. Незаконно е хортензиите да се берат, защото те се смятат за значима част от районната просвета, да не приказваме за огромното им значение за поддържане на хубостта на острова.

Така че в случай че някой към този момент трескаво търси на ниска цена полет до Португалия, дано не не помни, че когато отиде там, би трябвало да съблюдават разпоредбите на Синия остров.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от weareazores (@weareazores) на Мар 20, 2018 в 12:23 PDT
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР