В разгара на пандемията от COVID-19 в Русия смъртността сред

В разгара на пандемията от COVID-19 в Русия смъртността сред ...

Предупреждение и от Русия: Наднорменото тегло е рисково при COVID-19.

В разгара на пандемията от COVID-19 в Русия смъртността сред пациентите с метаболитни нарушения е два до четири пъти по-висока, отколкото при хора без такива заболявания. Това заяви директорът на Федералния държавен Научно-изследователски център по ендокринология към руското министерство на здравеопазването, член-кореспондентът на Руската академия на науките Наталия Мокришева в интервю за РИА Новости.
Специалистът подчертава, че рисковата група включва хора с ендокринопатии - пациенти със затлъстяване, захарен диабет, заболявания на надбъбречните жлези и автоимунни заболявания, уточнява БГНЕС.
"В Русия почти осем милиона души са със затлъстяване, а преддиабетните състояния се срещат сред 19 милиона души. Още 30 милиона са изложени на риск от затлъстяване. Около 40 процента от населението имат тумори на щитовидната жлеза", каза Мокришева.
Според нея, повишеният риск от смъртност от COVID-19 се дължи и на широко разпространените увреждания на сърдечно-съдовата система, бъбреците и пониженият имунен статус.
Мокришева посъветва хората с метаболитни нарушения по време на самоизолация да спазват стриктен режим на сън, рационална и балансирана диета и адекватен прием на вода. Препоръчва се също да се прекарва повече време на открито и да се приемат допълнително витамини, но само след консултация с личен лекар.
Наблюденията в Русия съвпадат с тези във Великобритания, където 1/3 от смъртните случаи са на хора с диабет.
Още: "Бразилия победи САЩ по брой на открити случаи на коронавирус за 1 ден"

Източник: actualno.com