В разгара на най-слънчевия сезон е време да стегнем куфарите

...
В разгара на най-слънчевия сезон е време да стегнем куфарите
Коментари Харесай

10 плажни заглавия, под които да се скрием от слънцето

В разгара на най-слънчевия сезон е време да стегнем куфарите и да приготвим някои от най-вълнуващите четива, които да ни вършат компания под палещото слънце.

Дори и към момента да не сте сигурни къде тъкмо ще прекарате лятната си почивка, едно е ясно – почивката и положителната книга от много време вървят ръка за ръка.

Ето 10 хрумвания от нас под кориците на кои книги можете да се скриете от горещите лъчи през това лято. И… ужасно лято!


1. „ Закуска в Тифани “
Труман Капоти

„ Тифани “ е извънредно изтънчен, безценен и фамозен бижутериен магазин в Ню Йорк, ситуиран на Пето Авеню номер 727, който се трансформира в същинска легенда, и то в международен мащаб, след романа на Труман Капоти „ Закуска в „ Тифани “ (публикуван през 1958 г.). Книгата става знаково произведение за огромния публицист и го трансформира в жив класик.

Романът получава такава популярност, че в този момент бижутерийният магазин се популяризира посредством него и посредством едноименния филм по сюжет на Капоти. Изпълнението на Одри Хепбърн в „ Закуска в „ Тифани “ се счита за най-хубавото в цялата ѝ кариера. Филмът пожънва необикновен триумф, отнася огромен брой номинации и „ Оскари “ и е приет за една от класиките на века.

Главната героиня Холи Голайтли (името значи „ стъпваща леко “) обича да върви в „ Тифани “, тъй като там всичко е така красиво. Холи, ефирна като името си, минава през живота с лекотата на безименната котка, открита от нея, само че макар напъните й да живее единствено в днешния ден, тя носи неизбежния отпечатък на своето минало като всички хора на този свят.

2. „ WI-Fi Bg Bar “
Светослав Тодоров

„ WI-FI BG BAR “ е невероятен приказен разказ, изпълнен със софийски диалект, философски дилеми и любопитни бележки под линия.

Светоний – преводач и историк дилетант, е безработен мъж в средата на своето витално занятие, който постоянно изпада в самосъжаление и дави тъгата си в чистилището на централен софийски бар. Една съдбовна вечер след случай в бара той се разсънва, но в различен свят. Годината е 343-та, а мястото – римска Сердика. С помощта на нови и стари другари, една звездна апликация и вездесъщата Богиня Майка Светоний търси противоположен път към „ своето време “ и става очевидец на знакови събития от историята на античния град.

Предстои ви едно ненадейно пътешестване през пластовете на историята със „ Сердикийски комикси “ – първа част от поредицата „ WI-FI BG BAR “.


3. „ Жени на непреклонна възраст и други безпринципни истории “
Александър Ципкин

 10 плажни заглавия, под които да се скрием от слънцето

В тази подборка от седемнайсет описа читателят ще научи по какъв начин се сглобява дрешник, какво става, когато изпратиш есемес не на който би трябвало и когато тръгнеш да правиш секс не когато би трябвало, ще узнае детайлности за петербургските търговци, бандити и бардаци, и основно, за руските дами и за дамите от времето на посткомунизма, както и за техните мъже и любовници.

Александър Ципкин – рокзвездата на съветската литература, писателят гамен – умее да разсмива до сълзи и да затрогва до сълзи. Със средствата на иронията, в това число самоиронията, и на класическото quiproquo, посредством едно лишено от илюзии вглеждане в съветско-руската реалност, с доста комизъм и словесни инвенции, Ципкин основава собствен личен занимателен и леко халюцинационен свят и се подрежда до сатирици като Зошченко и Колцов.

4. „ Тайната библиотека на Леонардо “
Франческо Фиорети

 10 плажни заглавия, под които да се скрием от слънцето

раят на XV и зората на XVI век… Италия е раздирана от войни с френските крале, от вътрешни битки и съревнование сред благородническите семейства за власт и меценатство. Савонарола е отстранен от Църквата, обесен и изгорял, дипломатът Макиавели брани Флорентинската република от похищенията на папския наследник Чезаре Борджия, възражда се неоплатонизмът.

Леонардо основава шедьовъра „ Тайната вечеря “ и изследва магията на числата и енигмата на геометричните тела благодарение на францисканския математик Лука Пачоли. Над флорентинската катедрала се издига куполът на Брунелески, Микеланджело извайва своя „ Давид “. На фона на разнолика мозайка от бурни политически събития, голям брой метафизичен препратки и напредък на интелекта и художествения гений се открояват… една отрязана ръка и едно ликвидиране поради редки старинни писания, една кражба и един код за загадка библиотека, вместилище на скъпо знание и на рисков ръкопис.

Франческо Фиорети виртуозно съчетава завладяващия престъпен сюжет с внушителна картина на епохата и ослепителен портрет на енциклопедичния талант на Ренесанса Леонардо да Винчи.


5. „ Златната клетка “
Камила Легберг

 10 чисто нови книги, които ще трансформират пролетта ни

2018, Нова година: Обръщение на Лекберг към феновете ѝ в Инстаграм

„ През цялата 2018-а живях доста покрай една жена, която оказа голямо въздействие върху мен. Името ѝ е Фей. Обичам я и ѝ се удивлявам, само че тя е комплициран темперамент. В нея виждам частици от всички дами, които в миналото съм познавала. Фей е основният персонаж в новия ми разказ „ Златната клетка “, чието име неотдавна разкрих на читателите. Излиза на 11 април 2019.

Очаквам с неспокойствие да схвана мнението ви за книгата, само че и малко ме е боязън. Това е най-голямото ми предизвикателство като публицист, а Фей и „ Златната клетка “ се разграничават от всичко, което съм писала до момента. Книгата не е част от поредицата за Фелбака, а Фей несъмнено не е Ерика Фалк, повярвайте ми.

„ Златната клетка “ е трилър за невярност, възмездие и отплата. И за битка и сестринство. Така че честита Нова година, скъпи почитатели. Наздраве за едно ново време. 2019-а е годината на Фей. “

6. „ Сто и една годишният дъртак, който прекалено много размишляваше “
Юнас Юнасон

 10 плажни заглавия, под които да се скрием от слънцето

На 100 и първия си рожден ден Алан Карлсон се намира на остров Бали дружно със остарялата си приятелка, дребния шарлатанин Юлиус Юнсон, с който вземат решение да се поразходят с балон – който, естествено, се спуква и ги отнася в морето, където ги прибира севернокорейски транспортен съд, пренасящ какво? – ни повече, ни по-малко обогатен уран.

Оттук стартират приключенията на двамата другари, които ги водят от Северна Корея в Съединени американски щати, Кения, Танзания, Дания и най-накрая в родната Швеция. Пътят им се пресича с Доналд Тръмп, Ангела Меркел, външния министър на Швеция, без да броим разните нацисти и националисти, които се пробват да ги пречукат. Запознават се и с индиец с непроизносимо име, и със собственичка на погребална организация, в която Юлиус се влюбва.

Междувременно в ръцете им попада още един кашон обогатен уран, който в последна сметка предават в ръцете на който би трябвало. За да не стане някоя пакост. Всичко това коства значително умствени старания на нашия дъртак, който пък е влюбен в своя таблет и който в края на приключението си споделя с несвойствено му възприятие за самокритичност: „ Твърде доста премислям “.

Освен извънредно занимателния сюжет и изключителното възприятие за комизъм, с което е развъртян, „ Сто и една годишният старец… “ е и книга, която ни предлага същински геополитически разбор на актуалния свят от гледната точка на един същински шведски демократ. Чисто наслаждение за читателя.


7. „ Сливовиц “
Катерина Хапсали

 10-те най-продавани книги на “Колибри ” за първата половина на 2019 година

Млада жена с сполучлива кариера е на ръба на екзистенциална рецесия. По пътя към спасението тя минава през илюзорна любов, физическо принуждение, безсънни нощи и пресушени бутилки. И през пречистващо приятелство, което преодолява географските разстояния и свързва два човешки свята в духовно роднинство. Една книга за откриването на Дом, само че не като място в пространството, а като място в сърцето.

Ако четете тези думи, има два разновидността: или да отворите романа и да се потопите в него, или към този момент сте го създали, затворили сте книгата, само че желаете тя някак да продължи в текстовете на корицата. И в двата случая ви изпитвам завист. В първия – тъй като ви следва да прочетете една дълбока, красива, тъжна, от време на време мъчителна, само че откровена и в последна сметка всепобеждаваща човешка история, а в другия – че към този момент сте съпреживели тази еманация на другарството и любовта. „ Сливовиц “ е глътка мразовит огън, който се влива в мозъка, сърцето и вените на всеки, който разгърне страниците и душата си за едно литературно угощение.

Светлозар Желев

Тази книга ще ви опияни и няма по какъв начин да я забравите, тъй като ще ви постеле легло.

Димитър Шумналиев

8. „ Балкански обред “
Георги Тенев

 10 плажни заглавия, под които да се скрием от слънцето

От Ватикана в Рим – до Персеполис в Иран. От Народното събрание в София – до бреговете на Ефрат в Месопотамия. „ Балкански ритуал “ е исторически трилър, криминално-мистичен разказ, който събира в едно тероризма, войната в Близкия изток и борбите на политическата сцена. По ръба сред историческите събития и въображението, той увлича в премеждие, непознато до момента в нашата литература.

Георги Тенев стилизира закононарушението до висотата на класическа драма. Открадната книга се появява от нищото, разкриват се мистериозни археологически загадки. Тайните на някогашната социалистическа страна мутират в нови форми на корупция. Елитите – политически, стопански и църковни – срещат уединен мъж с погубено минало и малко бъдеще. Kомисарят Колев държи ключа за тайните на властта, прошката и обвиняването. Играчите ще бъдат изиграни, злочестите ще имат втори късмет. Трябва единствено някой да се осмели и да пожертва себе си. Нещо като обред.


9. „ Невидимият живот на Еуридисе Гузмао “
Марта Баталя

 10 плажни заглавия, под които да се скрием от слънцето

Рио де Жанейро в средата на предишното столетие, многолик, ухаещ на подправки, кокос и гуава. Едно патриархално общество със закостенели обичаи и предубеждения, съгласно което участта на дамата е да бъде добра стопанка, предана брачна половинка и майка и… да не мисли.

На фона на колоритно пано, изтъкано от разнообразни обществени прослойки, се откроява микрокосмосът на две сестри, дръзнали да престъпят одобрените закони на благонравието и да потърсят смисъл на съществуването и лично място отвън сянката на мъжкото рамо.

Еуридисе надава своя „ зов за независимост “ посредством пристрастеността си към музиката, кулинарното и шивашкото изкуство, литературата и скрито изпушените цигари, Гида – приемайки предизвикването да бъде самотна майка, решена да се бори за себе си и за бъдещето на сина си.

С разбиране и съпричастност, с лек феминистки привкус, с тъничък комизъм, на места язвителен и горчив, Марта Баталя разкрива невидимия, утопичен живот на своите героини в една приказна сага, роман река, кондензиран с екзотичния бразилски дух.

10. „ Гала – Дали “
Кармен Доминго

 10 плажни заглавия, под които да се скрием от слънцето

Елена Дмитриевна Дяконова, известна на света с името Гала. Неустоимата рускиня, останала в аналите на сюрреализма като муза на трима бележити създатели, притежаваща неоспоримата заложба да открива гении и да ги подтиква да разцъфнат в цялостния си искра. Девойката, на която една циганка в Москва предсказва: „ Няма да си ти, ще бъдеш постоянно другият. Мъжете са неприятни спътници за дамите победителки… помни, само ти би могла да окажеш помощ на себе си, като направиш по този начин, че те да побеждават посредством теб “.

Гала не е просто извор на ентусиазъм, подтик за съзидание и безмълвна сянка. Опиянена от свободата и плътската приятност, от езотериката и парите, обичана до лудост от сътрудниците си и недолюбвана от обкръжението им, тя неистово се бори да наложи своя образ и глас в мъжкия свят, в който ролята на дамата се свързва най-много със съпружеска честност и безрезервно майчинство. И го реализира, тъй като е Гала и за нея силата на женствеността не значи да се облегне на мъжка ръка. А геният Салвадор Дали е нейното „ най-сложно създание “, както сама го назовава.

Кармен Доминго рисува психически достоверен портрет на един увековечен съюз, запечатан в неподражаеми картини с подписа Гала-Дали.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР