В разгара на лятото за пръв път ще се проведе

...
В разгара на лятото за пръв път ще се проведе
Коментари Харесай

Седмица на патриотичното кино „Калето - Мездра 2020“ предстои в Археологически комплекс “Калето“

В разгара на лятото за пръв път ще се организира Седмица на патриотичното кино „ Калето - Мездра 2020 “ - взаимна самодейност на Община Мездра и на Проект „ НЕзабравимата България “. От 27 юли до 2 август, четири вечери, на откритата сцена в Археологически комплекс „ Калето “ ще бъдат показани 8 художествено-документални кино лентата на родения в Мездра режисьор, оператор и продуцент доктор Искрен Красимиров, учител в Нов български университет - София и в Югозападен университет “Неофит Рилски” - Благоевград.
Програмата на кинопанорамата включва лентите: „ БОТЕВ: От Голгота към Свобода “ /2013 г./, „ Българин да се наричам” /посветен на Иван Вазов, 2016 година /, „ 100 000 крачки с БОТЕВ “ /2015 г./, „ Грешникът светец “ (/за св. Софроний, свещеник Врачански и на Паисий Хилендарски, 2015 г./, „ Освободителят на България “ /2018 г./, „ Българската княгиня “ /посветен на Райна Княгиня, 2018 г./, „ Левски и Ботев онлайн “ /2017 г./ и „ 2 села сред 2 столетия “ /2020 г./.
Прожекциите са безвъзмездни!

ПРОГРАМА НА СЕДМИЦАТА НА ПАТРИТИЧНОТО КИНО „ КАЛЕТО - МЕЗДРА 2020 “

27 юли 2020 година /понеделник/ - 21 часа
• „ БОТЕВ: От Голгота към Свобода “
Ученици от СУ “Христо Ботев” - Враца, дружно със своя млад преподавател по история, поемат по стъпките на Ботевата чета. Но не по обичайния маршрут от Козлодуй към Околчица, а назад - от Балкана към Дунав, с цел да търсят отговор на въпроса: “Можеше ли Христо Ботев да бъде избавен? “ Вижте отговора във кино лентата!

• „ Българин да се наричам” /посветен на Иван Вазов/
Филмът “Българин да се наричам” стартира с това по какъв начин дядо Вазов самичък потегля да търси родното място на войводата Ботев. Филмът демонстрира почитта на локалните. Ще видите къщите музеи на баба Илийца и на дядо Йоцо, както и “живата баба Илийца”, и “живия Вазов”, изигран ослепително от Златимир Йочев. Лентата демонстрира облика на Вазов във Врачанския Балкан, който търси непознатите български облици, с цел да митологизира в родолюбие.

29 юли 2020 година /сряда/ - 21 часа
• „ 100 000 крачки с БОТЕВ “

От Козлодуйския бряг “живият Ботев” - Филип Филипов, повежда походниците на бял кон и в цялостна бойна униформа. Всичко това е част от художествено-документалния филм на Искрен Красимиров “100 000 крачки с БОТЕВ”, който демонстрира по какъв начин 750 Ботеви поклонници от всички възрасти от цялата страна минават по пътя на безсмъртието от парахода “Радецки” до лобното място на Войводата във Врачанския Балкан.

• „ Грешникът светец “ /за св. Софроний, свещеник Врачански и на Паисий Хилендарски/
В художествено-документален жанр създателите оферират актуален прочит за всички възрасти на евентуално най-старата творба в прозаичност и първата автобиографична книга в българската литература - “Житие и страдалчество грешнаго Софрония”. С игрална възстановка е показан емблематичен миг от “Житието”, наименуван от проф. Вера Мутафчиева “Как се беси поп”. Истина е, че преди да стане светец, Софроний става оракул. Гробът му, като че ли закономерно за героите в нашата история, е незнаен или оспорван, в тази ситуация - сред България и Румъния.

31 юли 2020 година /петък/ - 21 часа
• „ Освободителят на България “
Образът на един американец, направил нова епоха за българите в освободителните им битки, ще оживее в следващия художествено-документален филм на режисьора Искрен Красимиров и на неговия план „ НЕзабравимата България “. В лентата още веднъж вземат участие изтъкнати специалисти като проф. Пламен Митев, както и известни артисти като Симеон Владов, локални историци и музейни специалисти.

• „ Българската княгиня “ /посветен на Райна Княгиня/
В рамките на 45 минути феновете ще видят невероятната история на „ Българската княгиня “ - Райна ПопГеоргиева Футекова. В лентата ще оживеят също облиците на Георги Бенковски, Захарий Стоянов, поп Грую Бански и други именити революционери, които ще поведат фена към експлоадирането на Априлското въстание.

2 август 2020 година /неделя/ - 21 часа
• „ Левски и Ботев онлайн “

Захарий Стоянов показва: “Левски и Ботев на живо”. В този обзорен филм за творчеството на режисьора Искрен Красимиров на екрана оживяват най-големите ни национални герои: Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов и най-много - обликът на Захарий Стоянов, който е изигран от самия Красимиров. Вижте “на живо” първия биограф на Левски и Ботев и неговият приказен роман за нашите светини!

• „ 2 села сред 2 столетия “ - филм за с. Долна и Горна Кремена
В единствения филм за селата Горна и Долна Кремена, община Мездра на екрана оживяват незабравимите облици на Иван Тодоров-Горуня, на Ботевия въстаник Никола Вълчев Минков, както и други колоритни локални персони, които придават незабравима харизма на тези две дребни селца.
Пазете чисто и свято българското в сърцето и в душата си!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР