В разгара на лятото сме, а в горещините все по-малко

...
В разгара на лятото сме, а в горещините все по-малко
Коментари Харесай

Свежа идея за страхотна студена лятна супа

В разгара на лятото сме, а в горещините все по-малко ни се желае да прекарваме време към котлоните и фурната. Да не приказваме, че с изключение на нечовешката горещина, до момента в който готвим, все по-малко ни се похапва някоя от общоприетите манджи, които по принцип обичаме.

Като почитатели на супите обаче не можем да се откажем от тях. За наслада имаме няколко разновидността на студени супи, които с наслада подготвяме и консумираме през лятото. Като оставим настрани таратора, измежду любимците са ни две испански летни и лесни ястия - гаспачо и салморехо.

Да си признаем, по-големи почитатели сме на салморехо кордобес, което въпреки и по-малко известно е същинско наслаждение за сетивата. Затова взехме решение да споделим рецептата, по която ние си го подготвяме.
 Испания, храната и 10 неща, които безусловно да опитаме там
Какво безусловно би трябвало да опитаме в Испания

10 неща за ястие, които не трябва да пропущаме

Салморехо кордобес споделя своята популярност с андалуското гаспачо за това, че са измежду най-консумираните обичайни испански предписания през лятото. Те са леки, вкусни са и лесното им подготвяне ги прави нещо наложително в испанската кухня. Освен това са доста хранителни и икономични.

Салморехото има известни прилики с гаспачото, само че се разграничава от него, с изключение на с процеса на подготвяне и с някои разнообразни съставки, заради текстурата си, защото е по-близо до крем, в сравнение с до чорба. Разбира се, и двете се сервират и се употребяват студени.
 Снимка 579913

Въпреки че са познати много разнообразни способи за подготвяне на тази студена чорба с генезис от Кордоба, в обичайна рецепта обаче има единствено домати, самун, зехтин екстра върджин, сол и чесън.

Ето ги и съставките за шест порции:
1 кг домати, по опция добре узрели 200 гр самун, за предпочитане пресен 150 мл зехтин екстра върджин 1 скилидка чесън Сол на вкус
Как да си създадем обичайно салморехо кордобес

За да създадем съвършеното салморехо, обичаме да смесваме съставките малко по малко. По този метод реализираме съвършената текстура. Започваме като измиваме доматите, отстраняваме зеленината от дръжката и ги смачкваме. Не е належащо да се белят или да се отстраняват семките, тъй като откакто доматите се пасират до доматено пюре, можем да ги минем през фина цедилка. Ако ни е по-лесно обаче, можем авансово да ги обелим.
 Снимка 579912

В купа слагаме хляба и го заливаме с доматеното пюре, като го оставяме да кисне към десетина минути. След това прибавяме скилидката чесън и разрушавам добре с блендера до приемане на гъст крем от самун и домати. Съотношението на хляба, което използваме, е ужасно за тази текстура, само че можем да го променяте според от количеството вода в доматите. И съгласно нашия усет, несъмнено. Същото важи и за чесъна, само че съветваме да не се прекалява, с цел да можем да се насладим на усета на доматите в композиция със зехтина.

Преминаваме към прибавяне на зехтина. От извънредно значение е той в действителност да бъде с положително качество и да е задоволително благоуханен, с цел да реализира съвършената емулсия и кремообразен и компактен резултат.
 Снимка 579914

След като залеем със зехтина, разбъркваме още веднъж всичко в кухненския робот или с блендера, до момента в който нашето салморехо стане еднородно, с прелестен оранжево-червен цвят и задоволително плътно, с цел да побере на повърхността си обичайните късчета гарнитура, с които е украсена всяка порция.
 Салата с авокадо и краставици - един от най-свежите и вкусни разновидности за лятото
Една от най-свежите и вкусни летни салати

Когато краставиците, авокадото и сиренето се окажат страхотна композиция

Студената чорба в Испания се сервира с нарязана на кубчета испанска шунка (хамон) и нарязано или настъргано варено яйце. Гарантираме необикновено апетитен краен резултат.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР