В разгара на летния сезон инспекторите на Държавната агенция за

...
В разгара на летния сезон инспекторите на Държавната агенция за
Коментари Харесай

След проверка: 20% от слънчевите очила на пазара са менте

В разгара на летния сезон инспекторите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол направиха всеобщи инспекции на предлаганите в комерсиалната мрежа слънчеви очила. 291 обекта са обхванати от инспекциите на територията на цялата страна, включително и в магазините в морските ни курорти.

Целта на инспекциите е предварителна защита и определяне дали се съблюдават условията за сигурност на едни от най-атрактивните персонални защитни средства за лятото – слънчевите очила.

Инспекциите бяха съсредоточени отвън профилираните оптики, с цел да се обзет по-малките търговски обекти и складовите бази, където нормално се записват най-вече нарушавания на законодателството.

Проверени са 737 разнообразни модели очила, от които при 266 типа са открити редица несъответствия. При инспекциите е открито, че 152 разнообразни марки и модели слънчеви очила се оферират на пазара в нарушаване на настоящото законодателство и за тях са формирани актове. Други 53 модела са спрени от разпространяване със заповеди.

При инспекцията са закупени и мостри, които са изпитани в лаборатория. Резултатите демонстрират, че 5 модела не подхождат на използваните условия. Един модел от тези слънчеви очила съставлява сериозен риск за потребителите, тъй като не покрива условията за UV отбрана и при приложимост ще докара до заплаха от увреждане на зрението.

За останалите 4 модела слънчеви очила изпитванията са установили, че не дават отговор на индикатора – " коефициент на пропускане на светлина ", защото са със доста по-тъмни филтри от нормите. Това още веднъж съставлява сериозен риск за потребителя, тъй като понижават видимостта. Тези очила също ще бъдат изтеглени от пазара.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР