В разгара на летния сезон и ваканционните пътувания темата за

...
В разгара на летния сезон и ваканционните пътувания темата за
Коментари Харесай

БНР: Твърдението, че електромобилите са най-икономичните коли, е подвеждащо

В разгара на летния сезон и ваканционните пътувания тематиката за цената на горивата по традиция е настояща. Бензин, газ или електричество? Кои от тези горива са най-икономични и правилно ли е, че електрическите автомобили харчат минимум и с тях е най-евтино да се изминат 100 километра, ревизира БНР.

Електрическите коли са шлагер на пазара през последните години. Цените им не са налични за всички, само че е реалност, че от ден на ден усилват наличието си по пътищата. Собствениците на тези коли са освободени от редица такси и налози. Едно от преимуществата човек да има автомобил със зелен номер е, че може да паркира гратис във всички сини и зелени зони и прочие.

Твърдение: Електромобилите са по-икономични спрямо колите на дизел, бензин и газ по отношение на актуалните цени на горивата

Според автоексперта от Съюза на българските автомобилисти в Сливен (СБА) Недялко Маринов колите, задвижвани напълно от електричество, са най-икономични по отношение на колите, които употребяват стандартните все още горива като дизел, бензин, само че е безапелационен, че също толкоз икономични са и колите на газ.

Неговият извод се базира на сравнение на разхода на гориво за изминаване на 100 километра. Според Маринов зареждането на електрически коли за такова разстояние излиза към 15 лв.. За същата сума автомобил на газ е допустимо да измине даже малко по-голямо разстояние.

От друга страна зареждането на колите, с каквото и да е гориво, коства пари, само че и време. Именно този индикатор е измежду неудобствата на електрическите коли спрямо останалите, които се редят на бензиностанцията.

Времето за едно зареждане на електрически автомобил варира сред 30 минути и час и половина, а при бензинов или дизелов автомобил времето за зареждане е сред 2 и 5 минути, съгласно натоварването на бензиностанцията.

Важен аспект е и до каква степен са екологични този вид коли?

Проблем при тях са батериите, които след несъмнено време се амортизират и би трябвало да се рециклират или унищожат по безвреден за околната среда метод. На този стадий няма процедура по какъв начин да става преработването или унищожаването на остарелите кафези.
Според Недялко Маринов занапред ще се доразработва технологията на клетките на електрическите коли, с цел да дават отговор на екологичните условия. Той е безапелационен, че електричеството е най-икономичното гориво, след него остават газта, дизела и бензина.

Заключение

Твърдението, че сега електрическите коли са по-икономични по отношение на тези на обичайни горива е ПОДВЕЖДАЩО. Според специалист в сферата при актуалните цени на горивата също толкоз икономично е и потреблението на газ. А съгласно различен експерт би трябвало да се вземе поради и продължителността на живота на батерията на електрическия автомобил.

Освен това, с цел да е икономично обещано гориво, има две значими условия: първо къде ще се ръководи автомобилът – в градски условия или извънградски условия и второто е по какъв начин се ръководи автомобилът.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР