В разгара на грипната епидемия у нас започва безплатна имунизация

...
В разгара на грипната епидемия у нас започва безплатна имунизация
Коментари Харесай

Започва безплатна имунизация срещу пневмококови инфекции за хора над 65 години

В разгара на грипната зараза у нас стартира безвъзмездна имунизация на възрастни против пневмококови инфекции. По Националната стратегия на здравното министерство, която започва тази година, е планувано да бъдат имунизирани над 74 хиляди души.

Пневмониите са измежду 10-те водещи аргументи за гибел у нас.

" При лицата над 65, 70, 75, 80 пневмониите стават все по-често причина за гибел ", сподели доктор Кремена Пармакова - шеф на отдел в Министерство на здравеопазването.

Рискът от затруднения и летален излаз след пневмония при възрастни със сърдечни и белодробни болести е огромен. Тази година към 5% от хората над 65 години ще могат да се имунизират против пневмококови инфекции при персоналния си доктор. Приоритетно ще се имунизират хората с хронични болести.

" Една пневмония, развита на един повреден терен, с предшестващо белодробно заболяване, със захарна болест, която даже да кажем може да не е наложително да е на инсулин, само че тя също би се влошила без значение от лечението. Пациенти, които имат инфаркти, инсулти - при тях в действителност е целесъобразно да бъдат първите, които ще бъдат предпазени от опцията да развият пневмококова пневмония ", поучава доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

Очаква се имунизациите да стигнат до персоналните лекари през този месец при изискване, че Здравната каса завърши договарянията с притежателя на позволение за приложимост.

" Преговорите с този ПРУ към сегашния миг не са завършили, само че се чака това да стане в околните дни. След като бъде реализирано единодушие за размера на отстъпката, до края на месец януари ще се подписа контракт за отстъпка от цената на имунизацията, посредством която ще се обезпечава осъществяването на националната стратегия ", разясниха от НЗОК.

От касата настояват, че имунизациите към този момент са у нас и след завършване на контракта бързо ще стигнат до персоналните лекари.

" Ваксината може да се сложи целогодишно. Пневмококовите инфекции имат пик през зимния и есенния сезон. Така,че имунизацията може да се сложи още от началото на годината ", сподели доктор Кремена Пармакова - шеф на отдел в Министерство на здравеопазването.

Ваксината се слага еднократно, а в края на програмата през 2026-та се чака да бъдат имунизирани към 15% от възрастните хора.

" Очакваме при възрастните пациенти да има доста добър резултат, както има и резултат от имунизацията, която слагаме сега против сезонния грип ", разяснява доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР