В Районен съд - Варна през 2017 г. постъпилите нови

...
В Районен съд - Варна през 2017 г. постъпилите нови
Коментари Харесай

Малко над 800 са делата за разтрогване на брак във Варна за 2017-а

В Районен съд - Варна през 2017 година постъпилите нови каузи са над 25 500. Регистрираното нарастване е с повече от 2000 каузи годишно по отношение на предходните два отчетни интервала. Щатът за съдии бе понижен и към края на 2017 година разкритите правосъдни сформира към този момент са 47, от които 19 в наказателно и 28 в гражданско поделение. Увеличението, при динамично изменящ се състав на работещите магистрати, рефлектира отрицателно върху натовареността им през сегашния регистриран интервал. Въпреки това, както индикаторите за привършване на делата в къси периоди, по този начин и тези за качество на постановените правосъдни актове, имат усъвършенстване спрямо предходните години.

В резултат от напъните на съдиите от районен съд - Варна различният способ за решение на разногласия - медиация, откри действително проявяване. През 2017 година в построения Център по медиация към правосъдния регион, единствено по каузи на районния съд са постъпили 65 заявки за медиация. 70% от прегледаните заявки са завършили сполучливо с извършени медиационни процедури, като от тях са реализирани 20 съглашения - 18 по цивилен каузи и 2 по наказателни каузи от частен темперамент.

РС-Варна е измежду дребното пилотни съдилища в страната, където действат профилирани правосъдни сформира за разглеждане на каузи с присъединяване на деца. Само от тези сформира през цялата 2017 година са обсъждани над 300 каузи с присъединяване на деца, като преобладаващата част измежду тях са гражданските каузи и към 12% - наказателните. За първи път за интервал от календарна година могат да се откроят позитивите от разкритата през април 2016 година "синя стая " във Варна, построена за потребностите на целия правосъден регион Само от районен съд - Варна стаята е употребена за чувания по 12 каузи през годината.

За поредна година съдът продължава да се ангажира с безплатно партньорство в разнообразни просветителни начинания и планове, свързани с образования за повишение на правната просвета. Бяха проведени "Дни на отворените порти " през април и през ноември за възпитаници, студенти и жители. Съдът осъществя поредност от срещи на правна проблематика с над 1000 подрастващи от към 20 начални, съществени и междинни учебни заведения в границите на районната просветителната стратегия "Час по правораздаване ". По взаимен учебен план "Правото в деяние ", студенти от Икономически университет - Варна организираха на практика занятия в съда и дискутираха с магистрати връзката сред доктрина и процедура. Паралелно продължи ангажираността с националната просветителна стратегия "Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ", като в края на 2017 година 11 съдии от районен съд - Варна са отличени с грамота и служебна признателност от Висш съдебен съвет за дейната си работа като лектори и наставници по програмата, с принос за приемането на премия в влиятелния конкурс "Кристални везни на правораздаването " на Съвета на Европа.
Параметри на работата в двете отделения на Районен съд - Варна:

В Гражданско поделение на съда през 2017 година са постъпили нови 19494 каузи. Увеличението е с близо 2800 каузи и се дължи главно на растеж на делата, формирани въз основа на заявки за издаване заповеди за осъществяване. Сега те са над 11 000 бр., при към 9000 през предишния регистриран интервал.

Налице за поредна година е понижение при групата каузи, включваща исковете за определяне на недължимост на парични суми, ориентирани към доставчиците на битови и телекомуникационни услуги, като главната част са делата против доставчика на ел.енергия. 976 са формираните каузи от този тип, при приблизително по към 1400 през предходните две години. Посоченото понижение се дължи на първо място на по-малкото заведени искове против доставчика на електрическа енергия, след приемане от ДКЕВР/КЕВР/ в края на 2013 година на Правила за премерване на количеството електрическа сила, позволяващи осъществяване на корекции на потребена ел.енергия за минал интервал.

При исковете по Кодекса на труда има растеж с 30 броя. Делата в този момент са 335, като се вижда спад само при заведените искове за анулация на уволняване и дисциплинарни санкции. Сега тези искове са 85 при 101 за миналата година.

Делата за домашно принуждение са идентичен брой с записаните през предишния регистриран интервал - 216, като се откроява наклонност към стабилизиране.

Ръст има при делата, формирани въз основа на претенции до Районния съд за предоставяне на позволение за предписание с имущество на малолетни или запретени лица, които са над 650 за годината. С 61 повече, или 108 броя през 2017 година са делата за смяна на име или отразени данни за гражданско положение.

По-чувствителен спад се вижда при правосъдните производствата по Закона за протекция на детето и Закона за общественото подкрепяне, с предмет постановяване или преустановяване на ограничения за протекция на деца и на пълнолетни лица постановени под цялостно забраняване, които през 2017г. са общо 191, при надлежно 352 и 266 за предходните две години.

При бракоразводните каузи няма основна динамичност. Малко над 800 общо са постъпилите каузи за анулиране на брак. От тях с към 18% повече са разводите по взаимно единодушие, до момента в който делата за бракоразвод и нищожност на брака леко понижават.

Над 6000 са новообразуваните каузи в Наказателно поделение, като за първи път през последния тригодишен интервал се отбелязва известно понижение в постъпленията. Прегледът по съществени типове сочи, че към 1/3 от всички каузи в отделението са административно-наказателните каузи. От това може да се направи извод, че жители и юридически лица не престават да апелират интензивно пред съда наложени им актове от административно наказващи органи като КАТ, Национална агенция за приходите, Инспекция по труда, Автомобилна администрация, Комисия за отбрана на потребителите, Агенциите "Държавна финансова ревизия ", "Медицински одит " и други

83% от свършените каузи в отделението са завършени в период до 3 месеца. За 2017 година завършените по реда на съкратеното правосъдно разследване каузи са 46% от общо решените. Споразуменията са по-малко, като с тях са завършени 659 каузи, при надлежно 791 и 831 броя за предходните две години. Общият брой на оправданите лица по каузи от общ и частен темперамент, както и по административно-наказателни каузи е 58, което е 4% от съдените по тези каузи лица.
Спрямо минали години се откроява понижение при:
- делата за нарушавания по Указа за битка с дребното безчинство. Внесените в съда преписки за сходни нарушавания през 2017г. са 78, при 89 и 85 броя за предходните две години.
- делата за налагане на възпитателни ограничения по Закона за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни. Те са 3 броя по отношение на 7 за 2016 година и 5 за 2015г.
- делата от частен темперамент /за засегнатост или клевета/. Те са 69 броя, при надлежно 112 и 116 бр. за предходните две години.

Без смяна в параметрите са делата за причиняване на телесни повреди -по 42 бр. за двете последни години, както и делата за владеене на опиати /по 104 -105 каузи годишно/. Сравнително константни остават постъпленията по каузи, свързани с половата цялост /под 10 случая годишно/, трафик на хора /8 бр. през 2017, при 6 бр. за 2016 г/. Не се вижда сензитивна смяна при измамите, похищенията против собствеността или закононарушенията по превоза.

В Бюро "Съдимост " при Районен съд - Варна издадените свидетелства и информации за съдимост са над 58 000, с към 2000 по-малко по отношение на миналата година.

Новообразуваните каузи при държавните правосъдни реализатори са 2283 броя и несъмнено през отчетния интервал бележат растеж по отношение на предходните две години. Събраните суми от длъжници по изпълнителни каузи през 2017 година са в общ размер от към 4 милиона лв., а плануваните насилствени осъществявания - 1 262.

Тенденция към следващо годишно нарастване в постъпленията се вижда и в работата на съдиите по вписвания. Те завършиха годината с близо 37 000 постановени вписвания, отбелязвания, заличавания и избрания за отвод, или с към 6% повече от предходния интервал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР