В ранния етап на руската инвазия в Украйна силите на

...
В ранния етап на руската инвазия в Украйна силите на
Коментари Харесай

ООН: Руските сили са убили стотици цивилни в началото на войната в Украйна


В ранния стадий на съветската инвазия в Украйна силите на Москва са умъртвили минимум 441 цивилни, заяви през днешния ден службата на Организация на обединените нации за човешките права, документирала набези и изтезания по бърза процедура в десетки градове, които съгласно службата биха могли да бъдат квалифицирани като военни закононарушения, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Действителният брой на жертвите в регионите на Киев, Чернигов и Суми евентуално е доста по-висок, сочи Службата на Върховния комисариат по правата на индивида на Организация на обединените нации в собствен отчет, който преглежда интервала от началото на нашествието на 24 февруари до началото на април, когато съветските сили се изтеглиха от трите области.

„ Въпросните дейности са осъществени от съветски въоръжени сили, направлявали тези региони, и са довели до гибелта на 441 цивилни (341 мъже, 72 дами, 20 момчета и 8 момичета) “, се споделя в отчета.

„ Има съществени признаци, че изтезанията по бърза процедура, документирани в отчета, съставляват военното закононарушение съзнателно ликвидиране ", се споделя в изказване на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк.

Чрез Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна Службата на Върховния комисариат по правата на индивида е събрала доказателства от 102 града и села.

Руските министерства на външните работи и на защитата не са дали отговор незабавно на настояванията за коментар.

Москва неведнъж отхвърли, че взима под прицел цивилни в своята по този начин наречена " специфична военна интервенция ".

Службата на Върховния комисариат по правата на индивида на Организация на обединените нации споделя, че общо във войната до 4 декември цивилните жертви са 6702 и добавя, че нейният мониторинг включват нарушавания от всички страни.

Обхватът на новия отчет е бил стеснен до следените от Русия региони през първите дни на сраженията поради „ необятно публикуваните изказвания за убийства на цивилни в тези три района “ и опцията на Службата на Върховния комисариат по правата на индивида на Организация на обединените нации да ревизира и документира смъртните случаи там след изтеглянето на съветските войски.

През октомври комисия на Организация на обединените нации направи умозаключение, че съветските сили са виновни за по-голямата част от нарушаванията на правата на индивида през първите дни на войната.

За доста от телата, за които се приказва в новия отчет, има признаци, които приказват, че жертвите може да са били съзнателно умъртвени, се споделя в отчета. Към края на октомври Службата на Върховния комисариат по правата на индивида на Организация на обединените нации към момента се е опитвала да удостовери спомагателни 198 хипотетични убийства на цивилни в трите региона, осъществени при започване на войната.

" Някои региони поеха тежестта на убийствата ", се споделя в отчета и като образец се показва град Буча, покрай столицата Киев, който беше под контрола на съветските войски от 5 март до 30 март.

Службата на Върховния комисариат по правата на индивида на Организация на обединените нации заяви, че е документирала убийствата на 73 цивилни в Буча и продължава да търси удостоверение за други 105 случая.

Обявената цел на отчета е да помогне на жертвите посредством документиране на смъртните случаи, както и опит да изправи причинителите на закононарушенията пред правораздаването. В него се проучват в детайли 100 от убийствата. В документа 57 от тях се класифицират като изтезания по бърза процедура, 30 от които са на хора в ареста, до момента в който 27 са жертви, екзекутирани на място. В останалите 43 случая цивилни са убити, до момента в който са се придвижвали в обитаемоте места или сред тях пешком или с велосипед, кола или микробус.

„ Повечето жертви са били набелязани, до момента в който са пътували за работа, доставяли са храна на други хора, посещавали са съседи или родственици, или до момента в който са се опитвали да избягат от боевете “, се споделя в документа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР