В ранните години на Amazon основателят на компанията Джеф Безос

...
Коментари Харесай

Бъдещето на Amazon след Джеф Безос

В ранните години на Amazon създателят на компанията Джеф Безос настояваше, че има реклами, които колосът за онлайн извършване на покупки в никакъв случай няма да разгласява, да вземем за пример тези на оръжия. Те покриваха и револвера Walther PPK на Джеймс Бонд. Когато продуцентите на " Скайфол ", филмът от поредицата за Бонд от 2012 година, желаеха да популяризират на уеб страницата, от Аmazon в началото ги осведомят, че акцията ще наруши антиоръжейните правила на компанията. Студиото тогава сподели " вървете по дяволите ", по-късно си спомня управител в Amazon. " Кой е Джеймс Бонд, в случай че силуетът му не носи револвер? Просто елементарен мъж. "

Анекдотът е единствено един от многочислените случки в последната книга на Брад Стоун " Отвързаният Amazon " и незабавно идва мислено след новината за договарянията на Аmazon за покупката на Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), съсобственик на франчайза за Бонд (впоследствие стана ясно, че групата купува студиото за 8.45 милиарда $ - бел. ред.). Книгата на един от най-проницателните откриватели на компанията, спомага да се отговори на въпрос, който вълнува мнозина в миг, когато може би най-успешният предприемач в света се отдръпва от ролята си на основен изпълнителен шеф това лято (от 5 юли 2021 г.). Ще загуби ли насъбраната инерция основаният в Сиатъл колос за електронна търговия и облачни услуги, чиито доходи нарастват със междинен годишен ритъм над 40% в продължение на две десетилетия, без гологлавия си мозък и математически талант? Или сходно на самия франчайз за Бонд ще продължи да процъфтява даже с нови хора в основната роля?

Един от по-големите вложители в Amazon счита, че към този момент знае отговора. Baillie Gifford - основана в Единбург, компанията за ръководство на активи, понижава каузи си. Като пояснение за охладения си възторг след 15 години като акционер сдружението цитира мантрата на Безос, че постоянно би трябвало да е " Ден първи " в Amazon - група с дълготраен фокус, обсебеност върху клиентите и смели нововъведения. " Amazon сега е обсъждана като добра стойност, безвредна и допустима инвестиция ", наскоро оповестиха от Baillie Gifford пред личните си вложители. " Основателят към този момент не е основен изпълнителен шеф. Опасяваме се, че при неподражаемите му качества към този момент не е Ден първи в Сиатъл, макар че пътят напред към момента е дълъг и печеливш. "

В книгата на Стоун има доста неща, които придават тежест на сходно изказване. В центъра му е всемогъществото на Безос в компанията. Бизнес нюхът му към този момент е именит. По-малко известна е ролята му на занаятчия по вътрешни нововъведения във всички сфери - от гласовия цифров помощник Alexa до личната марка " single-cow burger " на Amazon, обсебеността му с високите стандарти, толерантността му към неуспехите, когато са в услуга на огромни хрумвания, сходният на лазер фокус върху финансовите въпроси и (често досадното) му внимание върху детайлите. Колкото и наследникът му Анди Джеси да е учил залепен до шефа си, въпреки всичко му липсва онази дарба за нововъведения, сплотяваща фигури като Безос и починалия създател на Apple Стив Джобс.

И въпреки всичко какъв брой километра му оставаха в резервоара по този начин или другояче? Въпреки интервал от предходната година, когато Безос си върна ежедневния надзор по време на пандемията, връзката му с Amazon към този момент беше станала откъслечна. Стоун разказва основен изпълнителен шеф, който, откакто стана най-богатият човек в света, претърпя трансформация към стопанин на Вселената. От фокуса върху безконечния " маховик " на Amazon, олицетворяващ безконечен избор, непрекъснати нововъведения и вглъбеност върху клиентите, хоризонтите му се разшириха: към Космоса, за който той строи ракети; към издаването на вестници, като притежател на Washington Post; и към Холивуд, където срещна Лорън Санчес, поради която остави брачната половинка си. Той мина към наричаното от Стоун " различно измерение на благосъстоянието, блясъка и интернационалната конспирация ". Геният натрупа мускули. Започна да излиза с най-големите звезди. Накратко, изглеждаше, че е надраснал земното си създание.

Джаси споделя някои от полезностите на Безос, да вземем за пример описваните от Стоун " съвсем безчовечен равнища на дисциплинираност ". Под негово ръководство облачният бизнес Amazon Web Services, който е най-големият източник на облага за Amazon, показва каква е културата на компанията-майка на високи стандарти и неумолима конкурентоспособност. От присъединението си към компанията през 1997 година той е потънал в добродетели на Amazon като спестовност. В допълнение, както написа Стоун, Джаси може и да е малко по-скромен от Безос при сблъскването си с проблемите на Amazon: marketplace бизнеса, поради който недоволни търговци сипят обвинявания в измами и нелоялна конкуренция (неоснователно съгласно Amazon), складовият личен състав, който търси по-високо възнаграждение и по-добри работни условия, и регулаторни следствия в Съединени американски щати и Европа. Компанията към този момент влага в стратегии за здраве и обществени грижи на чиновниците.
Капитал - брой 27
Най-трудната задача пред Джаси е по какъв начин да се оправи със закона на огромните цифри. С доходи 386 милиарда $ за предходната година и пазарна стойност 1.77 трлн. $, за Amazon е все по-трудно да поддържа маховика, изключително когато евентуалните ускорители като Индия не се показват задоволително добре. Миналата година компанията доближи финансови разноски 40 милиарда $. Как разпределя толкоз доста пари, без да профуква огромна част?
Само един свят не стига
Подобни въпросителни вършат доста завладяващо придобиването на MGM, посредством което да се укрепят абонаментните услуги на Amazon Prime. Дори при високата цена - съвсем 9 милиарда $, договорката е елементарно постижима за Amazon. Миналата година компанията похарчи 11 милиарда $ за телевизионни сериали, филми и музика за Prime. Новината пристигна дни откакто Джаси разгласи завръщането на ветерана в Amazon Джеф Блекбърн, наскоро напуснал компанията. Той ще управлява медийния и развлекателния бизнес, включващ спортни права като Thursday Night Football на Националната футболна лига, гейминг платформата на Amazon Twitch и Amazon Studios, които преди време завоюваха два оскара. Блекбърн първо ще рапортува на Безос, а по-късно и на Джаси.

Което подсказва, че ерата след Безос ще бъде белязана от търсенето на нов източник на бърз напредък - маховик, в който развлеченията, рекламата и извършването на покупки се укрепват взаимно. А може и да е последният суетлив план на напускащия основен изпълнителен шеф. Ако е маховикът, може и да бъде основа на нова епоха в съревнованието сред американските софтуерни колоси. Както споделя наблюдаващ на компанията, Amazon се пробва да пробие в всеобщите развлечения, преди Фейсбук и Гугъл да сторят същото в извършването на покупки. Ако въпреки всичко е просто знак на надменност, би било по-тревожно, защото допуска, че Безос ще употребява новата си роля на изпълнителен президент, с цел да бутне напред Amazon от лукса на задната седалка. И като същински Бонд изверг ще гали бяла котка, до момента в който го прави.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР