В рамките на заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

...
В рамките на заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“
Коментари Харесай

Стоянов: Необходимо е сътрудничество между държавите за справяне с контрабандата на мигранти


В рамките на съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “ министър Калин Стоянов изведе няколко предпочитани задания, които стоят пред страната ни: подготовка за използването на Пакта по миграция и леговище и подсилване на националните системи за леговище и връщане, навременното пускане на системата Вход/Изход и цялостното операционализиране на Фронтекс.

Той акцентира, че редом с това следва да се работи за възстановяване на ситуационната картина в Шенген и да се противодейства още по-активно на проведените незаконни мрежи за контрабанда на мигранти. В този смисъл той посочи нуждата от засилено полицейско оперативно съдействие сред страните, което да включва натоварен продан на информация; увеличение на взаимните действия сред групи страни, както и на национално равнище; установяване на точки за контакт на стратегическо и оперативно ниво, които да следят взаимните действия и да реагират бързо при незабавни обстановки и нови тенденции; координирани паралелни действия против активността на мрежите за контрабанда на мигранти и взаимни следствия с поддръжката на Европол и Евроджъст. Българският вътрешен министър оцени високо активността на Комисията за Шенгенския барометър, който включва информация по отношение на подхванатите ограничения от обособените страни за подсилване на действието на Шенген. По отношение на консолидирането на Шенген и идното унищожаване на контрола по вътрешните въздушни и морски граници на България и Румъния от 31 март 2024 година министър Стоянов увери участниците в сесията, че страната ни е подхванала всички механически и оперативни ограничения за обезпечаване на плавното унищожаване на инспекциите и се отнася отговорно към участието си в Шенген. В този смисъл непрестанно се надграждат ограниченията за надзор на първичните и вторичните придвижвания, съдействието с третите страни и европейските организации, както и ограниченията за увеличение на връщанията, акцентира вътрешният министър.

За България ролята на Фронтекс е извънредно значима и в този смисъл за нас са приоритет ефикасното използване на Регламента, запълване на състава на Агенцията и оптималното потребление на мандата й, съобщи министър Калин Стоянов. Подчерта нуждата от усилване на съдействието сред Фронтекс и страните членки, изложени на непрестанен миграционен напън, както и от възстановяване на осведомеността, което да увеличи качеството на разбора на риска. Тук има значение въпросът за връзката сред информацията, събрана в другите бази данни на обособените организации и вярното им анализиране. В умозаключение вътрешният министър посочи смисъла на външното измерение, област, в която предпочитано следва да се работи и да се разисква постоянно ролята на организацията. Той изрази убеденост, че връщанията ще усилят броя си, в случай че организацията има по-разширени пълномощия за съдействие с третите страни. Важно е да се ускори съдействието с третите страни в подтекста на оправянето с противозаконната миграция и с контрабандата на мигранти, разяснява още министър Стоянов. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР