В рамките на XI международен форум „Атомекспо” в Сочи, Русия

...
В рамките на XI международен форум „Атомекспо” в Сочи, Русия
Коментари Харесай

Русия и Сърбия разширяват сътрудничеството си в областта на подготовката на кадри и информирането на обществеността относно ядрените технологии


В рамките на XI интернационален конгрес „ Атомекспо” в Сочи, Русия и Сърбия подписаха два меморандума за взаимно съгласие. Първият документ дефинира сферите на съдействие в региона на човешките запаси, а вторият поставя правилата при образуване на публичното мнение по повод потреблението на нуклеарните технологии за мирни цели.

От съветска страна подписа си под документите постави генералният шеф на държавната корпорация „ Росатом” Алексей Лихачов, от страна на Република Сърбия – министърът на нововъведенията и софтуерното развиване в държавното управление на Република Сърбия Ненад Попович.

В региона на човешките запаси страните имат намерение да реализират взаимно образование на експерти за развиване на нуклеарните технологии за мирни цели, да провеждат стратегии за подготовка на личния състав и за продан на студенти, както и образование на преподаватели за сръбските университети и доста други.

В меморандума за информиране на обществеността по отношение на потреблението на нуклеарните технологии в Република Сърбия са избрани базовите правила на осведомителната неприкритост. Дейността ще обгръща посоки като информиране и разяснение на тематики и въпроси, свързани с потребление на нуклеарните технологии, организация и осъществяване на интернационалните конференции и изложения, взаимна реализация на обществени и просветителни планове, популяризация на атомните технологии и доста други.

„ Благодарение подписването на тези меморандуми се откриват нови вероятности в връзките сред Сърбия и „ Росатом”. Сега Сърбия има късмет да получи трансфер на познания от най-хубавите съветски експерти по нуклеарни технологии и дружно с тях да обновява и построява сръбската научна база в тази област. Съвместно с „ Росатом” желаеме да учредим най-модерния проучвателен Център за нуклеарни науки, технологии и нововъведения в Сърбия. Това ще бъде най-модерният сходен център в тази част на Европа, където ще се образоват експерти по нуклеарни технологии от целия свят. Днес атомната сила се употребява в медицината, селското стопанство, индустрията, „ умните градове”. Искаме да развиваме капацитета на Сърбия в тази област, а за това разполагаме с най-хубавия сътрудник – съветската компания „ Росатом”, която е водеща в света в региона на потребление на нуклеарната сила за мирни цели”, означи Ненад Попович.

«През годината постигнахме триумфи в разговора сред страните ни и подписването на тези меморандуми удостоверява този факт. Без квалифицирани фрагменти нуклеарните технологии нямат бъдеще, а без социална поддръжка е невероятно да се приказва за реализация на високотехнологични планове. Стъпка по стъпка ние със сръбските ни сътрудници намерено и системно поставяме основите на бъдещите взаимни планове, които ще допринесат доста за развиването на стопанската система на Сърбия и ще покачат благосъстоянието”, означи Алексей Лихачов.

На 17 януари 2019 година беше подписан пакет от съглашения, който основава правната основа за практическа реализация на взаимни планове в региона на потреблението на нуклеарната сила за мирни цели: междуправителствено съглашение за съдействие в региона на потребление на атомната сила на основата на апробирани и иновационни технологии, а също по този начин взаимно заявление за стратегическо партньорство при създаване на център за нуклеарна просвета, технологии и нововъведения.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР