В рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота

...
В рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота
Коментари Харесай

Бисер Петков: Минималната заплата ще стане 610 лева през 2020 година

В рамките на този управнически мандат има предвидимост и изясненост по какъв начин ще нараства минималната работна заплата и държавното управление се придържа към декларираното.

Това сподели пред публицисти министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в отговор на въпрос дали може да има промени в плана на бюджет във връзка с минималното заплащане за следващата година. Министърът напомни, че още от началото на мандата има растеж на минималната заплата, като за идната година е планувано към 9 на 100 да е нарастването и минималната заплата да стане 610 лв. през 2020 година.

По думите на Бисер Петков обещаното няма причина да се ревизира, макар че постоянно синдикатите желаят по-висок растеж на минималната заплата, а работодателите считат, че не би трябвало да нараства, или да се усилва с по-нисък растеж от предлагания от държавното управление.

" Този спор ще се води постоянно, до момента в който нямаме задоволително изясненост във връзка с факторите, от които зависи минималната работна заплата и методите, по които тя да се трансформира ", съобщи Петков.

По отношение на заплатите на обществените служащи министър Петков сподели по време на съвещанието на парламентарната комисия по труда и обществената политика, че като министър ще упорства нарастването на заплатите на работещите в АСП да е по-високо от плануваното за бюджетния бранш. Премиерът към този момент съобщи, че за идната година, както за тази, ще се обезпечи 10 % растеж на заплатите в обществената сфера.

Народният представител Надя Клисурска уточни, че обществените служащи желаят 40 % нарастване на заплатите, като по думите й имат всички учредения за това, защото са им вменени нови отговорности, а 60 % от работещите в обществената сфера получават хонорари, близки до минималната работна заплата.

Тя означи, че има сигнали за полаган ексклузивен труд от страна на обществените служащи, около самостоятелната оценка на хората с увреждания и приемането на заявките за помощите за отопление, като по думите на Клисурска този труд не е обезщетен. Министър Бисер Петков сподели, че досега към него не са постъпвали сигнали за ексклузивен труд.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР