В рамките на точно една година чешката марка Skoda представи

...
В рамките на точно една година чешката марка Skoda представи
Коментари Харесай

Кой е по-добрият кросоувър на Skoda - Kodiaq или Karoq

В рамките на тъкмо една година чешката марка Skoda показа два изцяло нови кросоувъра. През есента на 2016 година на ревюто в Париж дебютира Kodiaq, а през предишния септември на автосалона във Франкфурт се появи и Karoq. Името Kodiaq е определено в чест на огромен тип кафява мечка в Аляска, а названието Karoq от езика на ескимосите значи стрела. И двата модела към този момент се оферират в България, като изцяло справедливо Kodiaq завоюва оценката „ Кросоувър на годината” за 2017-а, а Karoq сграбчи влиятелната купа за актуалната 2018 година. Безспорно и двата кросоувъра са доста положителни, само че въпреки всичко дано разберем кой е по-подходящ за потребностите на другите консуматори.

На пръв взор наподобява, че Skoda Karoq е умалено копие на Skoda Kodiaq (белият), само че изобщо не е по този начин и при детайлно разглеждане на двата модела се виждат съществени разлики. Компактният Karoq наподобява по-стилно спрямо огромния Kodiaq, защото при него всички линии са гладки и чисти. При Kodiaq пропорциите са нарушени от солидния заден надвес и голямата задница, които са обезпечили огромния багажник и третия ред седалки. Отпред и двата модела са доста сходни един с различен. Те имат съвсем идентична решетка, сходни по форма фарове и челен похлупак, като се разграничават главно по броните. В профил Karoq се отличава с по-къса задница, а линията на прозорците потегля нагоре след задната врата. Отзад и двата модела носят обичайните за Skoda С-образни светлини. В задните светлини на Karoq обаче като че ли липсва един бранш и те имат по-различна форма от тези на Kodiaq.

Най-голямата разлика сред двата кросоувъра на Skoda е в тяхната величина. Дължината на Kodiaq е 4,69 метра, което е особено за огромен всъдеход, а дължината на Karoq е 4,38 метра, типично за стилен SUV. Широчината на Kodiaq е 1,88 метра против 1,84 метра за Karoq. „ Голямата мечка” е висока 1,68 метра, а дребната – 1,61 метра. Така излиза, че Karoq е с 31 см по-къс от Kodiaq, само че междуосието му е единствено с 15 см по-малко – 2,64 метра против 2,79 метра. Всички тези разлики дават опция на Kodiaq да събере в салона си още две седалки на третия ред и да качи общо 7 индивида на борда, до момента в който интериорът на Karoq е 5-местен. Дори и на опционалния трети ред има място за възрастни пасажери със междинен растеж, макар че по време на дълги пътувания на тях ще бъде по-удобно за деца.


Ако не поръчате третия ред седалки в Kodiaq, кросоувърът ще ви изненада прелестно с голямо багажно пространство от 720 литра. Задните седалки могат да се движат в хоризонтална посока напред-назад, а облегалките се контролират по надолнище. При потребление на 7-те места в купето остава багажник с размер 270 литра. При Karoq размерът на товарния отсек е 521 литра, което също не е по никакъв начин зле, само че е с съвсем 200 литра по-малко. Товарната площадка в Kodiaq е с 22 см по-дълга от тази на Karoq, а в случай че сгънете задните седалки, в Kodiaq се отваря товарно пространство съвсем колкото в баничарка – 2065 литра, до момента в който в Karoq е единствено 1630 литра. Освен това в Kodiaq може да се транспорти товар с дължина до 2,80 метра. Ако пътувате постоянно с доста багаж, превозвате ски или колела, по-добра работа ще ви прави Kodiaq.

В салона не се усещат по-малките размери на Karoq и без значение на кое място сте седнали, позицията постоянно е комфортна. Предните седалки са със странични опори и удобни размери, съвсем без разлика с Kodiaq. Ако лидерът е с растеж 1,80 метра, дистанцията от коленете на задния пасажер до гърба на предната седалка в Karoq е 15 см, а в Kodiaq има единствено 3 см повече. Широчината на салона в предната част на равнището на лактите в Karoq е 150 см, което е единствено с 2,5 см по-малко от Kodiaq. Отзад разликата е 4 см. Задните седалки в Karoq общоприетоо се разделят в отношение 60:40, а опционалната система VarioFlex включва три обособени сгъваеми седалки, преносим LED фенер и куки за чанти и други потребни неща. В салона Karoq губи единствено поради по-малкия багажник и неналичието на опция за инсталиране на трети ред седалки.

Подобно на Kodiaq, интериорът на Karoq не е прекомерно прочувствен, само че е моден и ергономичен. Инструментите на панела пред лидера са ясно четливи и няма потребност от време за привикване. Като алтернатива и двата модела могат да бъдат оборудвани с 12,3-инчов цифров екран с четири разнообразни дизайна, като лидерът може да ги избира самостоятелно съгласно потребностите си. Като цяло интериорите на двата автомобила са съвсем идентични. На централната подпора е подложен 9,2-инчовият сензорен екран. Паркинг спирачката е електронна, тъй че класическият лост на ръчната спирачка е сменен с дребен бутон. В салоните на Kodiaq и Karoq е мъчно да се намерят разлики, само че въпреки всичко в случай че концентрирайте вниманието си към дребните елементи, ще видите другите по форма секции за вентилация, както и промененото табло пред пасажера до лидера. Материалите в двата автомобила са с високо качество, сглобката е прецизна, фугите са равни на всички места, тъй че по нищо Karoq не отстъпва на Kodiaq.

Двигателната гама на двата чешки кросоувъра се припокрива единствено в един мотор – 2,0-литровия 4-цилиндров турбодизел 2.0 TDI, който се предлага във разновидности със 150 и 190 к.с. Сравняваме колите с по-малката мощ и задвижване 4х4. И в двете тествани коли моторите са комбинирани със 7-степенна автоматизирана скоростна кутия DSG с двоен съединител. Заради по-ниското тегло и по-добрата аеродинамика на Karoq, дизеловият мотор тегли превъзходно компактния SUV, като радва с бодрия си темперамент и приличната двигателна сила от 340 Нм в необятния диапазон от 1750 до 3000 об/мин. Спринтът от място до 100 км/ч лишава 9,3 секунди. Малко по-тромава е „ огромната мечка”, която има същата двигателна сила в безусловно идентичен оборотен диапазон, само че се форсира от 0 до 100 км/ч за 10,2 секунди. Теглото се е отразило и в разхода на гориво, който при Karoq е 5,2 л/100 км, а при Kodiaq – с половин литър повече.

По време на теста, Karoq остави чудесни усещания в мен. Дори и при гуми с релативно невисок профил и огромни 19-инчови джанти, компактният кросоувър вози доста удобно, а неравностите на пътя съвсем не се усещат. В това отношение Karoq е тъкмо като Kodiaq, който е приет за мекото си возене. В същото време каросерията на Karoq се наклонява по-малко в завоите спрямо Kodiaq и разрешава по-динамичен жанр на шофиране. Управлението е тъкмо и относително информативно. Дизеловият мотор съвсем не се чува, защото и двата автомобила са с прелестна шумоизолация. Задвижването на четирите колела 4х4 се предлага за моторите с мощ 150 и 190 к.с. То има специфичен офроуд режим за отвън пътя и система за помощ при стръмно втурване. На кален черен път или върху заснежен сектор от платното, двойното предаване обезпечава по-добро сцепление. Системата за векторно систематизиране на тягата XDS+ оказва помощ да се преодолее недозавиването.

Напълно разумно, цената на Skoda Karoq е по-ниска от тази на Kodiaq, като базовите цени са надлежно 39 960 лв. и 46 960 лв. с Данък добавена стойност. Всъщност обаче разликата е по-голяма, защото Karoq не се предлага в началното равнище на съоръжение Active, а в ценовата листа най-достъпният модел е в приличното съоръжение Ambition, с което Kodiaq коства 50 590 лв.. Ако съпоставим цените на двата модела във високото равнище на съоръжение Style и с турбодизеловия мотор 2.0 TDI с мощ 150 к.с., 7-степенна автоматизирана скоростна кутия DSG и задвижване 4х4, то Karoq коства 60 890 лв., а Kodiaq - 68 330 лв.. Математически видяно, разликата е 7440 лв. или към 12%, само че по-важното е, че който и от двата модела да изберете, ще се радвате на един доста уравновесен автомобил, прелестен за шофиране и с ниска загуба на стойност.

Технически характерности

Размери
Дължина, мм: 4697
Широчина, мм: 1882
Височина, мм: 1655
Междуосие, мм: 2791
Собствено тегло, кг: 1740
Вместимост на резервоара, л: 60
Двигател
Тип: редови 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1968
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 150 при 3500-4000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 340 при 1750-3000
Скоростна кутия: 7-степенна автоматизирана с двоен съединител
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 194
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 10,2
Среден разход, л/100 км: 5,7
Вредни излъчвания СО2, г/км: 150
Цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 68 330 лв.

КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина, мм: 4382
Широчина, мм: 1841
Височина, мм: 1607
Междуосие, мм: 2630
Собствено тегло, кг: 1591
Вместимост на резервоара, л: 55
Двигател
Тип: редови 4-цилиндров дизелов с турбокомпресор
Работен размер, куб. см: 1968
Максимална мощ, к.с. при об/мин: 150 при 3500-4000
Максимален въртящ миг, Нм при об/мин: 340 при 1750-3000
Скоростна кутия: 7-степенна автоматизирана с двоен съединител
Динамика
Максимална скорост, км/ч: 195
Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 9,3
Среден разход, л/100 км: 5,2
Вредни излъчвания СО2, г/км: 137
Цена на модела, лв. с Данък добавена стойност: 60 890 лв.

Автор: Денислав Стоянов
Снимки: Skoda


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Авто  Volvo ще предложи съперник на камиона на Tesla Volvo ще предложи съперник на камиона на Tesla  Opel се похвали с огромен интерес към новата Insignia Opel се похвали с огромен интерес към новата Insignia  Нова злополука с автопилот на Tesla Нова злополука с автопилот на Tesla  Range Rover превърща Velar в съперник на BMW X6 M Range Rover превърща Velar в съперник на BMW X6 M  Hennessey Venom F5 ще нападна международния връх следващата година Hennessey Venom F5 ще нападна международния връх следващата година Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Мелания се покри във Флорида, до момента в който се...
През декември първата дама на Съединени американски щати Мелания Тръмп описа на група от изоставени деца, че нейното коледно предпочитание е да прекара почивка н...
Близо до врага и Блудници в Лондон, Луи XI... Върховният съд на Венецуела изключи опозиц... КНСБ Кърджали излиза на митинг против бюдж... Надзорният съвет на НЗОК дефинира правилат... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Хърватия заменя съветските изтребители с из...
Министър-председателите на Израел и Хърватия се договориха за напредване на договорката за продажба на използвани израелски самолети...
Съединени американски щати постановиха наказания на съветски снабдител на... Новините: Най-важното за деня, 26 януари Вижте по какъв начин ще наподобява " зеленият билет " в С... Вижте най-любопитното от миналата седмиц... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Марешки за Истанбулската спогодба: Подк...
Няма никакъв късмет да подкрепим настояването на Българска социалистическа партия за референдум за Истанбулската спогодба. В Европа социалистите и патриотите гласоподават за...
В Германия и Франция са срещу глобите н... Съединени американски щати постановиха наказания на руснаци поради еле... Горанов: Ако не приемем Истанбулската конв... Гръцката черква публично не приема термин...  www.expert.bg  Ако тези 6 неща важат за вас, е време за смяна в живота ви Ако тези 6 неща важат за вас, е време за...  Пазарът на смарт телефони в Китай регистрира спад за първи път Пазарът на смарт телефони в Китай регистрира спад...  Пикът на грипа ще бъде идната седмица, предвижда доктор Пикът на грипа ще бъде идната седмиц...  Частно здравно обезпечаване в Германия - вноски Частно здравно обезпечаване в Германия -...  www.iwoman.bg  По женски: Емоционалната операция НЕ РАБОТИ! По женски: Емоционалната операция НЕ...  Предупреждавам те: не се влюбвай в мен! Предупреждавам те: не се влюбвай в мен!  Рут Колева: Бях жертва на домашно принуждение Рут Колева: Бях жертва на домашно насили...  Кои зодии са най-лесни за обичане Кои зодии са най-лесни за обичане  http://www.sportlive.bg  Димитров разкри за какво се раздели с Федерер и по какъв начин ще спре превъзходството им с Надал Димитров разкри за какво се раздели с Федере...  Вожняцки с историческа купа в Мелбърн след колосален край с Халеп Вожняцки с историческа купа в Мелбърн с...  Сани Жекова завоюва дребния край в Банско Сани Жекова завоюва дребния край в Банск...  Роналдо разгласи дали остава в Реал Мадрид Роналдо разгласи дали остава в Реал Мадрид Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Нови Най-четени Най-коментирани Може ли турската военна интервенция в Африн да дестабилизира Турция и да... 150 0 Вожняцки сбъдна фантазията си за купа от " Големия шлем "... 106 0 Коте наследи 30 хиляди евро... 149 0 Проект за парк „ Изток “ върху частни парцели изкара на митинг поданици на... 190 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР