В рамките на събитието и извън него Цветанов провежда срещи

...
В рамките на събитието и извън него Цветанов провежда срещи
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Надявам се, че в обозримо бъдеще България ще бъд...

В рамките на събитието и отвън него Цветанов организира срещи с основни фигури от сферата на правоохраната и геополитически анализатори. В рамките на работна среща с Майкъл Чертоф, министър по вътрешната сигурност на Съединени американски щати в администрацията на президента Джордж Буш бяха разисквани въпроси на районната сигурност и противозаконната имиграция.

 

Чертоф е измежду първите правоохранителни водачи, обърнали значимо внимание на противозаконната имиграция по южната граница на Съединени американски щати с Мексико, в това число и посредством построяването на защитни уреди. Цветанов и Чертоф обмениха отзиви по другите аспекти на противозаконната имиграция към Съединени американски щати и към България.

 

Беше реализирано единодушие, че положителното интернационално съдействие е от основна значимост за реализиране на резултати. Цветанов напомни, че по време на мандата му като вицепремиер и министър на вътрешните работи са били подписани основни съглашения със Съединени американски щати в областта на правоохраната – Споразумението за продан на резервационните данни на пасажерите (т.нар. PNR), Споразумението за продан на данни и скрининг на лица, съпричастни към терористична активност и други Цветанов изрази вяра, че в обозримо бъдеще България ще бъде извадена от визовия лист със Съединени американски щати и българските жители ще могат да пътуват безвизово до Съединените щати.

 

По аналогични тематики беше и срещата на Цветан Цветанов с Александру Назаре, сенатор от Народното събрание на Румъния и дипломат със специфични поръчения на румънската страна по превъзмогване на ветото против допускането на Румъния и България в Шенген. Цветанов и Назаре се сплотиха към мнението, че и двете страни имат цялостна техническа подготвеност за влизане в Шенген още от 2011 година

 

Причините да не бъдат допускани двете страни в Шенген са най-много вътрешнополитически за държавите-опоненти. Александру Назаре, който е някогашен министър на финансите на Румъния, изрази оптимизъм, че решението на казуса може да бъде открито чрез деен и изчерпателен разговор, взаимно с европейските сътрудници, в това число и с страните противопоставящи се на българското и румънското участие в Шенген.

 

Цветан Цветанов се срещна и с Джон Ситилидес, геополитически анализатор, някогашен основен консултант на Държавния департамент на Съединени американски щати по въпроси на страните от Източна и Югоизточна Европа. Ситилидес направи обширен разбор на световните провокации пред демократичния свят – разрастващото се въздействие на Китай, който излиза от руслото на  икономическата доминация в посока завишаване на военния си капацитет и обвързваното с това по-активно районно и световно деяние.

 

Напрежението в Южнокитайско море и заплахата от инвазия на Китай в Тайван, трансформира района в основен за стратегическите ползи на Съединените щати. Необходимостта от придобиване на нови енергийни запаси основава причина за трансформирането на Руската федерация в енергиен придатък на Китайската национална република. Независимо от огромните социално-икономически отговорности, които Европа и Съединени американски щати поемат за понижаване на климатичното въздействие, стопански субекти като Китай не вършат даже минимални старания да лимитират отрицателния импакт върху международния климат.

 

Според редица анализатори, твърди Ситилидес, въглеводородните артикули ще останат решаващи за икономическото развиване на човечеството през идващите 20 – 40 години. Не е допустимо да се премине на напълно „ зелена “ стопанска система, колкото и да се стреми демократичният свят към сходно решение.

 

В рамките на пленарния ден изявления направиха сенаторите Том Тилис и Марко Рубио, които приказваха за провокациите пред свободния свят – автократичните и деспотични режими, климатичните провокации, споровете в Украйна и Израел. Конференцията стартира с молитвена закуска в памет на жертвите от офанзивата на терористичната организация Хамас против израелски жители на 7 октомври 2023 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР