В рамките на проект на ООН се създават възможности за

...
В рамките на проект на ООН се създават възможности за
Коментари Харесай

ООН предлага обучение и работа за сирийски бежанци в Турция

В рамките на план на Организация на обединените нации се основават благоприятни условия за претовареност за сирийците, пребиваващи в Турция посредством усилване на съдействието и връзките за взаимност сред тях и локалните хора в селскостопанската област.

Проектът има цел да обезпечи претовареност в селскостопанския бранш, на към 3000 сирийци, пребиваващи в Турция. Първият стадий на плана започва в Шанлъурфа, турска гранична провинция, която приютява половин милион сирийски бежанци.

Проектът се организира взаимно от Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ОПЗ) и турското държавно управление и е финансиран от Европейския съюз.

Говорейки пред в. Хюриет, Виорел Гуту, представител на ОПЗ в Турция и подрегионален координатор за Централна Азия, акцентира смисъла на самодейността, която има за цел да реализира широкообхватна социално-икономическа интеграция на сирийските бежанци, като в същото време насочи вниманието към провокациите, пред които са изправени, изключително в процеса на пандемия.

„ Пандемията беше огромно предизвикателство за всички нас по разнообразни способи. Но въздействието ѝ най-силно засегна най-уязвимите лица, които работят в селското стопанство, 90 % от които живеят в последна беднотия “, сподели Гуту, като означи, че 94 % от сирийските бежанци работят като сезонни селскостопански служащи и 64 % от тях имат компликации при намирането на работа по време на пандемията.

Гуту съобщи, че планът работи за доставяне на тези общности със познания, поддръжка и свързване с работодателите.

За плана бяха определени общо 10 провинции с най-голям селскостопански капацитет и сирийско бежанско население, ситуирани най-вече в южната и източната част на Турция.

В рамките на самодейността общо 3000 души ще получат професионално образование.

Проектът също по този начин дава опция на 1500 сирийци да получат краткосрочна претовареност в аграрни региони.

Близо 50 % от заетите в плана са дами.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР