В рамките на прибалтийската си обиколка на 10-11 януари президентът

...
В рамките на прибалтийската си обиколка на 10-11 януари президентът
Коментари Харесай

Володимир Зеленски направи обиколка на прибалтийските държави

В рамките на прибалтийската си обиколка на 10-11 януари президентът Володимир Зеленски посети първо Литва, след което - Естония и Латвия, съобщи Укринформ.

Министър-председателката на Естония Кая Калас прикани на 11 януари в границите на взаимна конференция с президента Володимир Зеленски останалите страни членки на Европейски Съюз да преразпределят рационално средствата си, с цел да могат да дават на Украйна опция да се оправи с съветската експанзия, съобщи сътрудник на Укринформ.

Калас напомни, че Естония е поела дълготраен ангажимент за поддръжка на Украйна с военна помощ в границите на идващите четири години в размер на 0.25% от брутния си вътрешен артикул, и изрази вяра това да бъде образец, последван и от останалите страни.
Тя добави, че съществена цел на Естония е да изолира Русия и да я изправи пред правораздаването, както и че неизползваното съветско въоръжение би трябвало да бъде предоставено на Украйна.

Сайтът на президентството на Украйна, представен от Укринформ показва още, че в границите на срещата с премиера Калас, са били разисквани значими начинания, препоръчани от Естония, като основаването на артилерийска коалиция, коалиция в региона на осведомителните технологии, както и стартирането на Центъра за киберподкрепа на Украйна в Талин.

Зеленски е изразил вяра, че поддръжката за Украйна от страна на естонските бизнес среди ще се разпростре и към производството на безпилотни средства (дронове).

Страните са изразили задоволството си от началото на договарянията за двустранно съглашение в региона на сигурността, което е стъпка и по пътя на присъединението на Украйна към НАТО.

Премиерът Калас е декларирала твърдата поддръжка на Естония за присъединението на Украйна към Европейски Съюз и НАТО, като решението на Европейски Съюз за започване на договаряния с Украйна беше признато предишния месец, както и за отблокирането на помощта от Европейски Съюз в размер на 50 милиарда евро.
Преди срещата си с министър-председателката Калас Зеленски е провел диалози и с естонския президент Алар Карис.

Предишния ден Володимир Зеленски посети Литва.

Според информация от службата на президента през вчерашния ден в Латвия президентът Зеленски се е срещнал с министър-председателката Евика Силиня, съобщи Укринформ.

Президентът е благодарил на министър-председателката за непрекъснатата и всеобхватна поддръжка на Латвия както на равнище държавно управление, по този начин и от страна на латвийския народ, за военната и филантропична помощ, както и за последните решения за даване на нова такава.
Двете страни са разискали също по този начин готовността на Латвия да бъде една от водещите страни в „ обединението на дроновете ".

По време на срещата са били разисквани и съответни стъпки за поддръжка от страна на Латвия по пътя на присъединението на Украйна към Европейски Съюз и НАТО, като са били маркирани осъществените от Украйна значими промени, които са от първостепенна значимост за процеса. В допълнение е била разисквана и нуждата от започване на съвещания за подписване на двустранно съглашение в региона на сигурността.

Президентът Зеленски е отбелязал, че подхванатите от страна на Латвия дейности по конфискацията на съветска държавна благосъстоятелност са значим казус и образец за останалите страни, като и двамата държавници са удостоверили нуждата от усилване на глобите против Русия както на локално равнище, по този начин и на равнище Европейски Съюз.

Подписано е и съглашение за техническо и финансово съдействие сред държавните управления на Украйна и Латвия, което да зададе организационната и правна рамка на съдействието сред двете страни при потребление на интернационална техническа помощ. То също по този начин ще улесни доставянето на съоръжение и материали за възобновяване на Украйна, прехвърлянето на съвременни технологии и ще подкрепи предпочитани промени, които да ускорят европейската интеграция на страната.

Със съглашението присъединяване на Латвия в процеса на възобновяване на Украйна се ускорява. З тази цел от държавния (проекто)бюджет на Латвия за 2024г. ще бъдат отделени 5 млн. евро, като 2 млн. от тях ще бъдат употребявани посредством латвийското министерство на стопанската система за закупуване на съоръжение и материали за планове по възобновяване на гр. Чернигов и района, а 3 млн. ще бъдат употребявани от латвийското министерство на външните работи за планове, касаещи обществената инфраструктура в същия регион.

Също по този начин беше подписан и Меморандум за съгласие сред Министерство на стратегическите промишлености на Украйна и Федерацията на индустриалните производители в региона на защитата и сигурността на Латвия.

Меморандумът е ориентиран съм усилване на съдействието в бранша на обраната и сигурността. По него се планува да бъдат разработвани взаимни планове в региона на отбранителните технологии, електронната война, разминирането на сухопътни и морски територии и други артикули в региона на защитата. Сътрудничество беше контрактувано и за области като киберсигурност, връзки и интегрирани решения, отбелязва Укринформ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР