В рамките на последния месец - месец и половина се

...
В рамките на последния месец - месец и половина се
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР загатна за ново повишение на цената на газа

В рамките на последния месец - месец и половина се следят прекомерно високи цени на суровия нефт на международните пазари, което може да увеличи цената на природния газ у нас. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време на днешното съвещание на подкомисията за наблюдаване на активността на КЕВР към парламентарната Комисия по енергетика.

Причините за повишението на цените на суровия пазар на международните пазари зависи от Споразумението за ограничението на производството на недопечен нефт, което съществува сред държавите-членки на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), както и няколко страни, които са отвън ОПЕК, като Русия. Другата причина са интернационалните събития, които ускоряват несигурността и оттова водят до повишение на цената на суровия нефт, която в границите на днешния ден е в границите на 59 $ за барел недопечен нефт вид Брент, добави ръководителят на КЕВР.

Иван Иванов добави, че упованията са на 10 февруари Булгаргаз да качи на своята интернет страница първична прогноза за възможна цена на природния газ за второто тримесечие на годината, а на 10 март Булгаргаз като публичен снабдител би трябвало публично да внесе в КЕВР заявление за цени, което ще бъде прегледано до 31 март и КЕВР ще излезе с публично решение.

Председателят на КЕВР напомни, че от 1 януари цената на природния газ за първото тримесечие на 2018 година се увеличи по искане на Булгаргаз с 2,75 на 100, като от публичния снабдител са поискали покачването на цената да бъде с 2,87 на 100 по-висока, само че от енергийния регулатор не са почели всички разноски на Булгаргаз. По този метод цената за първите три месеца на тази година е в размер на 352,65 лева на 1000 куб. метра или 33,39 лева на мегаватчас.

Междувременно при започване на седмицата прокуратурата още веднъж оспори внезапния скок с 30% на синьото гориво, утвърден от КЕВР през април предходната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР