В рамките на последните 45 дни до Сдружение за достъпна

...
В рамките на последните 45 дни до Сдружение за достъпна
Коментари Харесай

Ужас! Много внимавайте, ако си купувате тези храни във Варна и Велинград!

В рамките на последните 45 дни до Сдружение за налична и качествена храна доближават голям брой сигнали от консуматори получили краткотрайни стомашни неразположения като гадене, повръщане, тежест, болки в стомаха и стомашен дискомфорт след консумация на храни като сладолед, царевица на кочан или в чаша, палачинки, фалафели и др.продукти, които са закупени от преместваеми обекти,  краткотрайни и преносими обекти и машини за сладолед. Това оповестяват от пресцентъра на съдружие " За налична и качествена храна ".

Голяма част от сигналите бяха свързани с неспазването на температурния режим на предпазване на сладоледа и неналичието на етикети в град Варна и Велинград. За съответните нарушавания екипът на ЗДКХ са алармирали управленията на  Национална агенция за приходите, БАБХ и РЗИ.  

" Това открива и наша инспекция на обектите за търговия със сладолед, царевица, палачинки, понички и други бързи храни продавани в преместваеми обекти.  При първите тествани обекти на правилото скришен клиент  по продължението на бул. " Приморски “ 2, 9000  във Варна с изключение на липса на работно облекло на личния състав не се дава информация за произхода на сладоледа, температурата на предпазване, която би трябвало да бъде  най-малко " -18C◦ ", срокът на валидност, съпътстващите документи, етикетировката, и дали постоянно сменящите се продавачи разполагат със здравни книжки и  за какво е толкоз занижена хигиената в обектите. Основен проблем  са и постоянно неиздаване на касови бонове даже при поискване с причини, че или устройството не работи заради високи температури или няма връзка с Национална агенция за приходите и интернет. 

Положението във Велинград е съвсем сходно, на количките за царевица намиращи се на пешеходната улица на 35 градуса са изложени пластмасови шишета с майонеза и кетчуп. Пред заведенията за пица на парче, още веднъж има изложена на високи температури кетчуп и майонеза. В обектите за продажба на сладолед, фунийките не са обгърнати със салфетка, а продавачката ловко ги пипа с ръка. Лъжичките, които са сложени пред павилиона не са опаковани всяко във фолио, а биват ловко лазени от мухи и инсекти. Лъжичката за сипване на сладолед се слага в една чаша с вода и ловко се бърка във всички типове сладолед единствено с една лъжичка. В обекта в кв. Чепино, също хигиеничните привички са много занижени- обслужващия личен състав пипа всичко с ръка (без да има сложени ръкавици), артикули се вземат с ръка (кюфтета, кебапчета) и се слагат в чинийка на клиента.

Екипът на ЗДКХ разполага със фотоси от краткотрайни и преносими обекти и машини за сладолед, нарушили гореспоменатото.

Обръщаме внимание, че НЕиздаването на касов бон затруднява, както работата на институциите, по този начин и активността на Сдружението- порада неналичие на касов документ мъчно може да се локализира съответен извършител и да се подаде правилно сигнал към БАБХ или нашата платформа. Голяма част от нашите сигнали не съдържат този детайл.

Екипът на СЗДКХ е в подготвеност да се командирова свои членове за взаимна инспекция и да снима материал с сътрудници от медии, при потребност, посредством разпространение на прессъбощение и други способи за гласност - като уебсайт на сдружението www.zdkh.bg и Facebook страницата достигаща до над 7.5 млн консуматори за последните 60 дни.

За да подсигурява правото на потребителите да получават цялостна и вярна информация за храните, които закупуват и употребяват, и за сходство с Регламент (ЕС) № 1308/2013 за определяне на обща организация на пазарите на селскостопански артикули и Наредба за характерните условия към млечните артикули, Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) продължава и през 2023 година организирането на взаимни инспекции с представители на Асоциация на млекопреработвателите, Национална асоциация на млекопреработвателите, Комисия за отбрана на потребителите и съдружие " За налична и качествена храна ", като прави надзор на предлаганите на пазара млечни артикули за нерегламентирано вложение на немлечни мазнини и за сходство по физикохимични индикатори според софтуерна документи (ТД) на производителя, посредством взимане на проби от комерсиална мрежа.

От началото на м. септември 2022 година пробовземане на млечни артикули от комерсиална мрежа се прави с изключение на на територията на град София, по този начин също и на територията на страната.

За първите седем месеца на годината от комерсиална мрежа са взети 106 бр. проби млечни артикули, които са изпитани за съществуване на немлечни мазнини и за сходство по физикохимчни индикатори според софтуерната документи на производителя. От тях 2 бр. млечни продукта са създадени отвън територията на България. При осъществените лабораторни изпитвания е открито вложение на немлечни мазнини в една проба млечен артикул, а отклонения от заложените физикохимични индикатори са открити в 21 бр. млечни артикули.

За откритите несъответствия БАБХ е подхванала дейности по подготвеност към бизнесоператорите, производители на млечните артикули

Продължава практиката управленията на огромните търговски обектии и компании първи да биват известени за сигнали, засягащи храни с изминал период на валидност, очевидно неприятно качество и разминавания в етикетите. В случай, че не дават отговор на нашите и потребителски писма и сигнали, нашият екип сезира способени органи, каквито са последите два сигнала за огромен хранителин магазин в гр. Котел и две от големитге вериги “, сподели ръководителят на съдружие " За налична и качествена храна “ доктор Андрей Велчев.

Платформата за подаване на сигнали от страна на потребителите за подозрения и нередности на хранителни продукти  поддържа добър контакт и връзка сред всички институции, ангажирани с гаранцията за налична, качествена и създадена от български производители храна. Платформата е налична през уеб страницата на сдружението - www.zdkh.bg, като за последните три месеца тя има над 10 млн визити и стотици сигнали ", се споделя още в формалното прессъобщение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР