В рамките на посещението си в Люксембург, където участва в

...
В рамките на посещението си в Люксембург, където участва в
Коментари Харесай

Андрей Живков обсъди с държавни секретари по енергетика възможности за компенсации за цената на тока

В рамките на визитата си в Люксембург, където взе участие в изключително съвещание на енергийните министри от Европейски Съюз , министър Андрей Живков разиска проблемите с растящите цени на тока в Европа с румънския и испанския държавни секретари по енергетика Дан-Драгош Драган и Сара Агесен. В центъра на разискванията бяха опциите на държавните управления да приложат подобаващи обезщетения за потребителите в отбрана от високите цени на ел. силата .

Румъния има признат закон за уязвимите консуматори, въз основа на който е допустимо подпомагането на необятен кръг от хора, осведоми Дан-Драгош Драган. В момента страната обмисля използването и на данъчни облекчения за понижаване на енергийните цени.

Сара Агесен заяви за утвърждения от испанското държавно управление пакет от ограничения, ориентирани към възстановяване прозрачността на пазара облекчение на компаниите при подписване на дълготрайни контракти за доставка на електрическа енергия.

Живков осведоми своите събеседници, че България е единствената страна в Европейски Съюз, където битовите консуматори са на контролиран пазар и това е самобитна отбрана за тях. Затова в нашата страна подпомагането е ориентирано на първо място към бизнеса. Да се вземат ефикасни ограничения от страна на служебното държавно управление, без настоящ парламент, е извънредно мъчно, защото част от тях изискват законодателни решения, сподели министър Живков. Въпреки комплицираната обстановка, държавното управление разполага с стратегия за непосредствено. Тя се ползва кумулативно дружно с други ограничения , които да облекчат натиска върху бизнеса, подбуден от високите цени на тока.

Паралелно с това държавното управление работи и върху законодателни решения , които да предложи на идващото Народно заседание, когато то бъде конституирано, посочи още Живков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР