В рамките на посещението си в Италия украинският президент Володимир

...
В рамките на посещението си в Италия украинският президент Володимир
Коментари Харесай

Зеленски към папа Франциск: Не може да има равенство между жертва и агресор

В рамките на визитата си в Италия украинският президент Володимир Зеленски беше признат от папа Франциск. По данни на Ватикана 40-минутният диалог се е състоял в наличието на преводач. Срещата сред папата и украинския президент не се състоя в Апостолическия замък, както е всекидневно за държавните глави, а в така наречен аулета - помещение до залата за аудиенции във Ватикана.

Папа Франциск е подарил на украинския президент дребна статуя, представляваща маслинова клонка - знак на мира . Украинският президент от своя страна е подарил на папата икона на Дева Мария, изрисувана върху останки от бронежилетка . " Благодаря ви за това посещаване ", е споделил папа Франциск, на което Зеленски е отвърнал " За мен е огромна чест ".

Самият Зеленски описа за срещата си в профила си в обществените мрежи. Той е декларирал своята признателност " за персоналното внимание на папата към нещастието на милиони украинци " и е призовал да се положат всички старания за връщането на " десетки хиляди депортирани деца " в родината им.

" Освен това го помолих да осъди съветските закононарушения в Украйна ", написа Зеленски - " Защото не може да има тъждество сред жертвата и агресора . "

През април, по време на Великденската работа, чиновник на украинското външно министерство изрази страдание за решението на Ватикана да предложения дружно да вземат участие в церемонията момчета от Украйна и Русия.
 Папа Франциск: Войните са закононарушение против Бога и човечеството
Папа Франциск: Войните са закононарушение против Бога и човечеството

Той направи забележката си в годишната си тирада

Това е първото посещаване на Зеленски в Италия след съветската инвазия в Украйна и първата му среща с папата след началото на войната. Зеленски се срещна с папа Франциск във Ватикана през 2020 година, а от февруари 2022 година насам са извършени няколко телефонни диалога.

Преди няколко седмици папа Франциск заяви, че  за определяне на мир в Украйна. Представителите на Украйна обявиха обаче, че не знаят нищо за такава самодейност .
 Никой не знае за задачата за мир на папата в Украйна
Никой не знае за задачата за мир на папата в Украйна

Нито Италия, нито Русия или Украйна разполагат с информация

86-годишният Франциск нееднократно е призовавал за преустановяване на войната и е изразявал подготвеност да посети Русия и Украйна . Той се срещна и  и, един от дребното европейски политици, които поддържат връзки с Москва.

Тази седмица съветският дипломат във Ватикана Александър Авдеев направи прощално посещаване при папата в края на мандата си.

Пристигането за диалозите с папа Франциск се забави с малко повече от час, тъй като Зеленски се беше срещна по-рано с италианския министър-председател Джорджия Мелони, където диалогът е траял по-дълго от плануваното.

" Не можете да постигнете мир, в случай че се предадете ", сподели Мелони на конференция, обръщайки се към украинския президент. Според нея едно такова развиване на войната би било сериозен отрицателен казус за целия свят.

Мелони също по този начин акцентира, че Италия поддържа присъединението на Украйна към Европейски Съюз и по-тясното съдействие на страната с НАТО.
 Папата се извинил на Русия за обвиняванията в свирепост
Папата се извинил на Русия за обвиняванията в свирепост

Москва счита въпроса за приключен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР