В рамките на посещението си в Букурещ за участие в

...
В рамките на посещението си в Букурещ за участие в
Коментари Харесай

Министър Милков: Съюзниците от НАТО изразиха в Букурещ твърда решимост за предоставяне на максимална помощ на Украйна

В рамките на визитата си в Букурещ за присъединяване в срещата на външните министри на страните-членки на НАТО министърът на външните работи Николай Милков даде изявление за Българската телеграфна организация (БТА). 

Българският министър на външните работи съобщи общата позиция на съдружниците от НАТО, че на Украйна би трябвало да бъде предоставена оптимално повече помощ, която да бъде ефикасна, навременна и ориентирана към превъзмогване на другите рецесии, връхлитащи тази страна.  

„ Става дума освен за военните аспекти, а и за енергийната рецесия, за филантропичната рецесия. В този смисъл България стои добре. Неща, които предоставяхме и преди, да вземем за пример зимни облекла, съоръжение, медицински комплекти, се оказаха доста нужни на Украйна сега. Доволен съм от този факт, че България дава отговор на упованията, на потребностите, които Украйна има “, добави той.

В изявлението министър Милков заключи и какви тематики са били прегледани по време на срещата на водещите дипломати на членовете на Алианса, а точно ролята на Китай, както и редица закани, да вземем за пример в региона на тероризма, на продоволствената рецесия, на спирането на веригите за доставки, които основават условия за опасности в сигурността във връзка с страни, изключително от третия свят.

„ В България държавното управление поставя големи старания за преодоляване на бежанската рецесия. На всички мигрантски рецесии прочее, и в частност на потока, който идва от Украйна. Предоставихме още в самото начало доста положителни условия на украинските бежанци. В момента сме на стадий, на който поставяме старания за тяхната интеграция в обществото, да не бъдат третирани напълно като бежанци, които употребяват само облаги и стоят в държавните бази, а хора, на които се основават действителни условия за живот, условия за работа. Аз съм оптимист във връзка с готовността на България да се оправя с такава миграционна вълна. Това прочее е и един от нашите критерии за участие в Шенген в бъдеще и това се следи деликатно от нашите сътрудници “, съобщи министър Милков по отношение на миграционната рецесия и възможна опасност от нова бежанска вълна от Украйна.

Министър Милков напомни, че в последната сесия от диалозите на външните министри, са взели участие и Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова. „ Това са страни, с които имаме близки възгледи във връзка с протичащото се в Европа. Характерно в тази ситуация е, че за България това са доста значими сътрудници, тъй като те се намират в наше съседство и тяхната сигурност е въпрос и на наша сигурност в доста огромна степен “, разяснява той.

Относно стратегическата роля на Черно море министърът споделя в изявлението: „ Ние подновихме желанието си Варна да семейства център за морско наблюдаване в Черно море, само че това не е въпрос, който се взема решение в този момент. Така или другояче, там имаме поддръжка на някои съдружници, Румъния да вземем за пример “. 

„ Въпросът с Шенген е комплициран. Аз не бих се наел да го разясня сега, с цел да не подадем неверни сигнали в една или друга посока. Въпросът за нас сега е обаче да предоставим оптимално информация на нашите сътрудници, която да им разреши да вземат едно осведомено решение в наш интерес “, сподели министър Милков по тематиката за присъединението на страната ни в Шенген.  „ Аз не мисля, че този вид е доста реален, въпреки че в никакъв случай не може да бъде изключван “, добави той по отношение на вид, при който България и Румъния да бъдат разграничени за Шенген. 

В изявлението министърът разяснява и връзките на нашата страна с Република Северна Македония. „ Надявам се последователно да се изживеят тези напрежения, които в последна сметка са вътрешно техни и те би трябвало да се разрешат по подобен метод, който да открие пътя на Република Северна Македония към участие в Европейски Съюз. Проблемът е при тях, само че ние нямаме интерес този проблем да се задълбочава, никога “, разяснява той.

Пълният текст на изявлението:  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР