В рамките на по-малко от три месеца вулканът на полуостров

...
В рамките на по-малко от три месеца вулканът на полуостров
Коментари Харесай

Рекордът, който вулканът в Исландия постави

В рамките на по-малко от три месеца вулканът на полуостров Рейкянес в Исландия изригна три пъти. Още през ноември 2023 година всички 4 хиляди поданици на градчето Гриндавик бяха евакуирани, тъй като то се оказа навръх пътя на горещата лава.
 Земя на лава и пушек - ето по какъв начин наподобява изригването на вулкана в Исландия
Колко удивително и ужасно е ситуацията в Исландия

Страната е готова за вулканична интензивност от седмици

Последното изригване на вулкана беше в края на предходната седмица, а учените заговориха за рекордно количество магма, излязла на повърхността на земята. Магменият поток доближи 15 км дължина, като пропука земята под Грандавик.

Освен с дължината си, магменият поток може да се " похвали " и със скоростта, с която се придвижва - 7400 кубични метра на секунда. Това е количеството вода от три басейна с олимпийски размери, излято за секунда - най-скоростният магмен поток, засичана до момента в историята, пишат.
 Снимка 653124

От първото изригване на вулкана на Рейкянес в края на предходната година учените изрекоха терзанията си, че вулканичната система ще е по-голяма от предходните три изригвания, комбинирани в едно.

Оказаха се прави - януарското изригване доближи към този момент обезлюдения Гриндавик. Последващото изригване на 8 февруари ни показва лава фонтани, достигащи сред 50 и 80 метра височина. Исландската метеорологична работа път предизвести за формиране на потоци от тефра върху градчето.
 Снимка 653125

Тефра е твърдият материал, който се образува от неспоените посред разнообразни по величина и състав парчета от. Най-големите елементи падат най-бързо и най-близо до кратера, до момента в който дребните наподобяват прахуляк и могат да се задържат във въздуха със седмици и да изминат хиляди километри.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР